Stát loni získal z privatizace 39 mld. Kč

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Stát loni získal z privatizace přes 39 miliard korun, přičemž téměř 22,4 miliardy korun plynulo na privatizační účty z prodeje akcií elektrárenské společnosti ČEZ. Vyplývá to z informací ČTK od ministerstva financí. V roce 2007 přitom příjmy z takzvané velké privatizace činily 21,32 miliardy korun.

Ke konci loňského roku na účtech privatizačních prostředků podle MF zůstalo 21,295 miliardy korun, o rok dříve to bylo kolem 23,48 miliardy korun. Příjmy z privatizace stát může využít jen k zákonem stanoveným účelům, jako je například odstraňování ekologických škod, výstavba silnic, financování státních fondů rozvoje bydlení nebo životního prostření.

Od roku 1991 do konce roku 2008 stát získal z prodeje podniků, akcií, z dividend nebo dalších transakcí souvisejících s privatizací více než 700 miliard korun. Samotný prodej podniků a majetku se na této částce podle MF podílí 570 miliardami korun. Dohromady s příjmy v rámci takzvané malé privatizace, které se děla především v 90. letech, se celkový objem příjmů zvyšuje na více než 750 miliard korun.

Nejvíce peněz v posledních letech z privatizace získal stát v roce 2005. Tehdy prodal stát Český Telecom španělské společnosti Telefónica, která nabídla 82,6 miliardy korun. Ve stejném roce byl ukončen i prodej většinového podílu ve společnost Unipetrol polské společnosti PKN Olren; stát získal kolem 13 miliard korun.

Privatizační příjmy by se do budoucna mohly využít podle dřívějších vyjádření i na financování důchodové reformy. V současnosti není ovšem podle MF možné o dalším využití prostředků spekulovat. "Vše samozřejmě závisí na tom, co bude privatizováno a zda vůbec, jak budou hospodařit společnosti, kde má stát majetkovou účast," uvedl mluvčí MF Ondřej Jakob.

Stát by do budoucna mohl pokračovat v prodeji sedmiprocentního balíku akcií společnosti ČEZ. V současnosti běží privatizace ČSA, do tendru se přihlásili čtyři zájemci, přičemž vlastník by měl být znám do konce září. Odhady hovoří o výnosu kolem 4,5 miliardy korun. Záměrem nynější vlády bylo rovněž prodat Letiště Praha strategickému investorovi. Poslanecká sněmovna v prvním čtení ovšem souhlasila s návrhem zákona, který privatizaci zakazuje. Privatizace Letiště Praha ještě tedy nezačala.

Před rokem vláda prodala Škodaexport firmě ČEX, která loni vyhrála výběrové řízení. Za stoprocentní podíl ve Škodaexportu společnost ČEX zaplatil 210 milionů korun. V lednu letošního roku pak vláda schválila prodej společnosti Strojimport firmě Toshulin. Stát ve Strojimportu vlastní 99,22 procenta akcií a firma Toshulin za jeho podíl nabídla 121,4 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK