Turisté o Velikonocích utratí v ČR dle odhadů méně peněz než loni

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Všeobecné šetření kvůli krizi se zřejmě projeví také o Velikonocích. Podle odhadu analytické společnosti Mag Consulting utratí zahraniční turisté o Velikonocích v České republice zhruba tři miliardy korun, o 15 procent méně než loni. Menší tržby i obsazenost očekávají také některé pražské hotely.

"Ještě před třemi roky jsme individuálním hostům i cestovním kancelářím účtovali výrazně vyšší ceny. Kvůli nárůstu konkurence i finanční krizi jsme letos mohli zvýšit jen nepatrně," uvedl šéf čtyřhvězdičkového hotelu Perla Tomáš Startl. V minulosti se prý zdražovalo až o 30 procent oproti hlavní sezoně.

Startl označil Velikonoce za barometr sezony. "Pokud vyjde pěkné počasí a turisté si toulky Prahou užijí, je to nezaplatitelná reklama, která se šíří Evropou a zvyšuje nám poptávku na následující prodloužené víkendy v roce," uvedl hoteliér.

Startl proto uvítal fakt, že letos jsou svátky téměř o měsíc později než loni, takže Západoevropané mají již za sebou pobyty v Alpách. Hotel tak bude o Velikonocích skoro plný, i když tržby budou nižší.

"Bohužel, díky stávající situaci, letošní Velikonoce pro nás již nejsou top termínem," řekla Petra Kazdová ze staroměstského InterContinentalu. Velikonoce srovnala s obyčejným víkendem ve vrcholné sezoně. Méně hostů prý přijíždí především z evropských zemí. Naopak v Hiltonu registrují více rezervací než loni.

Hotely tradičně připravují pro velikonoční hosty speciální program. Kromě velikonočního jídla se chystá i představení tradičních českých a moravských zvyků. Například v InterContinentalu již 30 let učí hosty barvit kraslice manželé Žákovi ze Slovácka. Kromě Prahy jezdí turisté za velikonočními obyčeji také do jižních Čech a na jižní Moravu.

Podle šéfa analytické společné Mag Consulting Jaromíra Beránka zavítá letos během velikonočních svátků do ČR 110.000 až 120.000 zahraničních turistů, zhruba polovina z tohoto počtu do Prahy. Nejvíce turistů jezdí z Německa a z katolických zemí Itálie a Španělska. Velikonoce bývají považovány za neoficiální začátek letní turistické sezony.

Pozadu v cestování nezůstávají ani Češi. Jak vyplývá ze statistik jednoho z největších internetových prodejců, společnosti NetTravel, v kurzu jsou především víkendové pobyty v Paříži. Následuje lyžování v rakouských a italských Alpách, dobře si vedou i lázeňské pobyty v Maďarsku. Z exotických dovolených míří třetina klientů na Kubu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK