Koruna oslabila vůči dolaru nad 20 Kč/USD

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Česká měna v úterý oslabila vůči dolaru, k euru stagnovala na úrovni pondělního závěru. Kolem 17:00 koruna klesla na 20,02 Kč/USD; vůči euru stála na 26,56 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky se koruna již třetí den v řadě obchodovala v úzkém pásmu 26,53 Kč/EUR až 26,72 Kč/EUR. "Nových kurzotvorných informací jsme se dnes nedočkali, a tak obchodní aktivita byla velmi nízká," uvedl Frayer s tím, že klidnou seanci zažily i maďarský forint či polský zlotý.

"Koruna přestála v klidu dnešní propad akciových trhů, který se značnou silou zasáhl i pražskou burzu," konstatoval analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Doplnil, že z domácí politické scény přicházejí další zprávy, které ale na trh už vliv nemají.

Vlk připomněl, že velké americké banky příští týden začnou zveřejňovat čtvrtletní výsledky. S nimi jsou spojeny obavy z dalších velkých ztrát, které na trhu vedou k vyšší averzi k riziku. Středoevropské měny se zatím výraznému oslabení ubránily, avšak trvalejší tlak by podle Vlka zřejmě dolehl i na ně.

Americký dolar kolem 17:00 posílil na 1,3273 USD/EUR. Podle Vlka americké měně negativní nálady jako obvykle dodávaly sílu, na dnešních pohybech kurzu se menším příspěvkem podílela i revize hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny. Ekonomika eurozóny se v loňském čtvrtém čtvrtletí podle konečné zprávy Eurostatu propadla o 1,5 procenta, v březnu přitom statistici uváděli pokles HDP o 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK