Skupina K Brewery má zájem o koupi Staropramenu

07.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. dubna (ČTK) - Přední tuzemská pivovarská skupina K Brewery má zájem o koupi pivovaru Staropramen. Společnost Anheuser Busch-InBev, která Staropramen vlastní, se snaží pražský pivovar prodat, protože potřebuje splatit bance ještě asi 40 miliard dolarů (zhraba 800 miliard korun) za nákup samotného pivovaru Anheuser Busch. Informovala o tom televize Z1. Staropramen se zatím k celé věci nevyjádřil.

Jednání mezi zástupci obou stran by podle televize měla probíhat právě dnes. O pivovar na pražském Smíchově se však podle informací v médiích z minulého týdne zajímá také společnost Heineken. K Brewery ho však chce podle informací Z1 přeplatit. Cenu Staropramenu prý odborníci odhadují na 350 milionů eur (asi 9,3 miliardy korun).

Klíčové majetkové podíly v K Brewery má kontrolovat Martin Burda a Grzegorz Hóta. Ten je spojován s finančníkem Pavlem Tykačem. Společnost působí na trhu teprve přes dva roky, ale podle některých dřívějších informací v médiích již předběhla dosud největší ryze českou privátní skupinu PMS Přerov, kam patří značky Zubr, Litovel a Holba. Do skupiny K Brewery nyní patří už celkem osm značek, například Svijany, protivínský Platan, jihlavský Ježek nebo Klášter Hradiště. Firma se také ucházela o koupi Pivovaru Náchod.

Největší výrobce piva na světě Anheuser-Busch InBev vznikl loni v listopadu poté, co belgický InBev dokončil převzetí amerického konkurenta Anheuser-Busch. InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Mezi hlavní značky firmy patří Stella Artois, Beck, Bass nebo brazilská Brahma. Na českém trhu s pivem má nyní Anheuser-Busch InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi patnáctiprocentní podíl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK