Státy EU už vyčlenily na pomoc finančnímu sektoru tři biliony eur

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. dubna (zpravodajka ČTK) - Členské státy Evropské unie už vyčlenily na pomoc finančním institucím ohroženým současnou ekonomickou krizí tři biliony eur (79,6 bilionu Kč). Dnes o tom informovala Evropská komise s tím, že státy evropské sedmadvacítky při poskytování pomoci zachovávají unijní pravidla.

Tříbilionový balíček je souhrnem opatření zemí EU na pomoc finančnímu sektoru od září loňského roku. Je v něm sečtena pomoc na rekapitalizaci bank, injekce na záruční režim za bankovní vklady a na restrukturalizační opatření určené jednotlivým bankám a finančním institucím. Výkonný orgán unie nicméně upozornil, že reálný objem státní pomoci bude výrazně nižší.

"Posledních šest měsíců ukázalo, že kontrola státní pomoci hraje klíčovou úlohu při koordinovaném celoevropském řešení problémů, které přináší hospodářská krize," uvedla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Podle ní se evropské semdvadvacítce při poskytování finanční pomoci podařilo nesklouznout do "pasti protekcionismu". "Nyní je odpovědností finančního sektoru očistit své účty," dodala Kroesová.

Zpráva EK dnes potvrdila, že pomoc svým finančním sektorům nedalo Bulharsko, Česká republika, Estonsko, Kypr, Litva, Malta, Polsko, Rumunsko ani Slovensko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK