Čekia: Vyšší ztrátu než Orco asi v ČR neměl nikdo od roku 2005

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Ztráta realitní společnosti Orco za rok 2008 ve výši 10,4 miliardy korun může být vůbec nejvyšší ztrátou tuzemské firmy nejméně od roku 2005. Pro ČTK to dnes zjistila agentura Čekia. Agentura však ještě nemá k dispozici přehled ztrát za rok 2008.

Právě v roce 2005 se podle Čekia ztráta další developerské společnosti CTP Invest vyšplhala na 8,4 miliardy korun. K hranici 7,9 miliardy se tehdy přiblížila ztráta společnosti Konpo, tehdejší dceřiné firmy České konsolidační agentury. V roce 2006 se se ztrátou 1,3 miliardy korun nejvíce propadla Česká konsolidační agentura, z firem potom údajně Ahold s 1,2 miliardy ztráty. V roce 2007 to byla s propadem kolem 1,8 miliardy korun Setuza a Dopravní podnik hlavního města Prahy.

Orco se loňským propadem do "červených čísel" přiřadilo k developerské společnosti ECM, která měla loni ztrátu 92,1 milionu eur (kolem 2,4 miliardy korun).

Sdružení drobných akcionářů Orka SOS Orco dnes označilo výsledky za "velmi vážné", nezakládají však prý ve zveřejněné podobě důvod ke konkurzu. Přesto chce sdružení na valné hromadě Orka 30. dubna prosadit změny ve vedení firmy. "I nadále tvrdíme, že způsob, jakým je nyní Orco spravováno, není kvalitní a neodpovídá potřebě současné doby. Proto pokračují naše jednání s řadou zkušených krizových manažerů a s tím i hledání optimálního budoucího složení managementu," uvedl předseda sdružení Luboš Smrčka.

Do hry může promluvit i investiční společnost Prosperita, která je podle posledních dostupných údajů s akciovým podílem kolem pěti procent největším akcionářem firmy. Valná hromada tak může mít značně bouřlivý charakter. Hodnota portfolia firmy sice stále klesá, aktuálně se však stále ještě pohybuje kolem částky 58,6 miliardy korun.

Největším plánovaným projektem Orka je rozsáhlý soubor kanceláří, bytů a obchodů, do kterého chce v pražských Bubnech investovat přes 70 miliard korun. Drobní akcionáři však považují za ohrožené i tyto projekty. "Podle našich informací existují v portfoliu společnosti projekty a pozemky, při jejichž nákupu management předpokládal různé změny územních plánů a dalších dokumentů. V současné situaci je málo pravděpodobné dosažení takových změn, proto je otázkou, zda jsou tato rizika již dostatečně do výsledků zakalkulována," poznamenal Smrčka.

V Praze Orco v současnosti staví například kancelářskou budovu ve Vysočanech, pokračuje ve výstavbě několika stovek bytů v Hostivaři, Nových Dvorech, v metropoli zrekonstruovalo i řadu činžovních domů například na Vinohradech. Z dalších tuzemských měst plánuje Orco výstavbu necelé stovky bytů v Kolíně, celkem přes 400 bytů má postavit v Brně, více než 300 bytových jednotek má vyrůst v Hradci Králové. Ve Špindlerově Mlýně staví téměř 100 horských apartmánů.

Ze zahraničních projektů v portfoliu skupiny patří mezi nejvýznamnější kancelářský a bytový soubor GSG v Berlíně a logistický komplex Molcom v Moskvě. Právě jeho by se však Orco chtělo zbavit, aby získalo peníze na další rozvoj.

Spolu s výsledky firma v úterý oznámila, že chce soustředit své investice do Prahy a Berlína, druhým centrem zájmu mají být Budapešť, Düsseldorf a Varšava. Výstavba bytů zůstane v činnosti firmy nadále významná a soustředí se na Prahu a Varšavu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK