Koruna dnes mírně ztratila k euru i dolaru

08.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Česká měna dnes mírně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Proti euru po 17:00 ztratila zhruba pět haléřů na 26,60 Kč/EUR. Podobně koruna klesla i vůči dolaru na 20,08 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Krátkodobé snahy o posílení koruně nevydržely, a dočasné zisky tak postupně ztratila. "Na světových trzích proběhl další z krátkodobých obratů, tentokrát pozitivním směrem. Reakce koruny je však i tentokrát skromná," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Dostatečným impulzem podle něj nebyly ani zprávy z domova o vyšší nezaměstnanosti a dalším kroku směrem k nové vládě.

Koruna mírně posílila po výrocích šéfa České národní banky Zdeňka Tůmy, který v rozhovoru se čtenáři serveru časopisu Respekt uvedl, že česká ekonomika by se mohla pozvolna odlepit ode dna během příštího roku. Podle Vlka ale pohyb domácí měny především souvisel se změnami na světových trzích.

Koruna se tak již čtvrtý den v řadě pohybuje v pásmu zhruba 20 haléřů, poznamenal Miroslav Frayer z Komerční banky.

Dolar dnes ztrácel vůči euru na 1,3230. Bez reakce trhu podle Vlka zůstaly informace o německých průmyslových objednávkách, které vykázaly další prudký propad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK