MfD: Hengis obnoví v dubnu v KP výrobu

09.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nová Role (Karlovarsko) 9. dubna (ČTK) - Společnost Hengis, která je od letošního března majitelem čtyř závodů padlé skupiny Karlovarský porcelán (KP), chce do konce dubna znovu zahájit výrobu. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) s tím, že ze zhruba tisícovky propuštěných zaměstnanců by se jich 400 až 450 mohlo již od května vrátit do práce. MfD to řekl generální ředitel společnosti AP Trust, která oficiálně přes firmu Hengis továrny KP koupila, Michal Bíman.

"Do konce dubna chceme nastartovat výrobu ve všech čtyřech závodech. Fabriky se ve výrobním programu doplňují," doplnil pro MfD Bíman. Společnost koupila podniky v Nové Rokli, Klášterci, Lesově a provoz sítotisku v Karlových Varech. Skupina se podle něj chce zaměřit na co nejrychlejší obnovení dodávek zákazníkům, jejichž řady po pádu původní skupiny prořídly. Velká část produkce jde do Ruska, píše MfD.

Hengis převezme oddlužené nemovitosti, stroje a zásoby. "Očištění od dluhů je pro firmu příležitostí do budoucna," řekl podle MfD předseda odborového svazu zaměstnanců sklářského a keramického průmyslu Vladimír Kubinec. Firma Hengis by měla za aktiva zaplatit v nejbližší době. Cenu zatím kupující ani insolvenční správce nechtějí zveřejnit. Podle informací MfD se pohybuje kolem 70 milionů korun. "Jde o investici v řádu desítek až stovek milionů korun. Není to jen o kupní ceně, ale také o zajištění dalších provozních peněz," řekl Bíman, podle nějž nový majitel hradí investice z vlastních zdrojů, píše Mladá fronta Dnes.

Společnost Hengis by ráda získala také poslední továrnu z impéria Karlovarského porcelánu Concordii, která používá značku Bernadotte. "Concordii chceme. Minulý týden jsme podávali nabídku na její odkoupení," dodal podle MfD Bíman. Hengis má podle deníku slušné šance továrnu získat. Může argumentovat zařazením Concordie do skupiny a snazším zachováním výroby. "Na druhou stranu jsme si stanovili cenu, kterou jsme ochotni za továrnu zaplatit," doplnil podle MfD opatrně Bíman.

Karlovarský porcelán se chce pod novými majiteli více soustředit také na tuzemský trh, kde mu v uplynulých letech sebraly pozice hlavně levnější asijské výrobky, napsala Mladá fronta Dnes.

KP na konci března dočasně zastavila výrobu s tím, že závody budou mimo provoz do doby, než je převezmou nové majitelé. Zároveň vznikl takzvaný pracovně-záchranný tým čítající téměř stovku lidí, který se o opuštěné továrny zatím postará. Dočasně propuštění zaměstnanci se 1. dubna začali hlásit na úřadech práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK