Ott pro HN: Orco chce dokončit projekt v Praze-Bubnech s partnery

09.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Realitní společnosti Orco Property Group chce i nadále v Česku dokončit projekt v Praze - Bubnech. Firma považuje tento projekt za jeden z klíčových, ale není schopna jej realizovat sama. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN) to řekl šéf Orka Jean-Francois Ott. Firma má podle něj v plánu postarat se v rámci projektu jen o přípravu parcel, z nichž některé může i prodat jiným developerům.

"Půjdeme do toho třeba společně s nějakým investorem, se kterým jsme již tuto možnost diskutovali," řekl pro HN Ott s tím, že na Bubnech bude spousta práce. "Mluvili jsme kvůli tomuto projektu s mnoha potenciálními partnery a zajímáme se o každého z nich," dodal pro HN Ott. Společnost Orco v Česku podle něj zůstane pouze v Praze a v dalších městech nebudou vznikat žádné nové projekty. "Samozřejmě ty, které se staví teď, budou dokončeny," uvedl pro HN Ott.

Za účelem snížení nákladů se společnost rozhodla stáhnout cenné papíry z některých evropských burz. "Máme dceřinou společnost Orco Germany, která má akcie na burze v Německu, mateřskou Orco Property Group, která je v Paříži, Praze, Varšavě a Budapešti a emisi dluhopisů na burze v Burselu. Nechceme se ale stáhnout ze všech těchto trhů, pouze jejich počet zmenšit. Uvidíme, kde nás to bude stát nejméně peněz," doplnil Ott s tím, že předpokládá stáhnutí akcií z jedné nebo dvou burz a doufá, že na pražské burze akcie Orco zůstanou, píšou HN.

K plánovanému prodeji části svého majetku, ze kterého chtěla firma letos získat 200 milionů eur (asi 5,3 miliardy Kč), Ott HN řekl, že nyní není správný čas cokoliv prodávat. "Nechceme prodávat zbytečně pod cenou. Proto tady je také ta soudní ochrana. Ta přitom může být dvakrát prodloužena celkově až na 18 měsíců. A my se tak v tomto režimu dostaneme až do roku 2010, kdy čekám oživení trhu. Co teď musíme udělat, je snížit naši zadluženost," upřesnil pro HN Ott. "Zvláštní režim nám k tomu pomáhá, jelikož můžeme vyjednávat s věřiteli o splátkách dluhopisů a úvěrů," uzavřel Ott pro Hospodářské noviny.

Orco Property Group v Paříži požádala o soudní ochranu před věřiteli; soud firmě ochranu na konci března udělil. Cílem opatření je urychlit strategickou a finanční restrukturalizaci.

Realitní společnost Orco se v roce 2008 propadla do ztráty 390,56 milionu eur, což je zhruba 10,4 miliardy korun. Firma výsledky, které jsou horší než očekávání analytiků, oznámila v úterý večer v tiskové zprávě. V roce 2007 měla společnost čistý zisk 87,5 milionu eur (podle tehdejšího kurzu 2,2 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK