Japonské akcie s podporou stimulačního plánu prudce stouply

09.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně oživily a jejich hlavní index se růstem o téměř čtyři procenta dostal nejvýše za tři měsíce. Trh podpořil vládní plán nové stimulace ekonomiky za 15,4 bilionu jenů (přes tři biliony korun).

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 3,7 procenta na 8916,06 bodu. Širší index Topix posílil o 3,3 procenta.

V Tokiu výrazně rostly akcie výrobců elektroniky jako Sony, Toshiba a Panasonic které táhly vzhůru naděje na oživení spotřebních výdajů s podporou vládní stimulace. Nejvíce však rostly kurzy automobilek jako Toyota a Mitsubishi a výrobců solárních panelů, protože vládní balík předpokládá silnou podporu úsporným automobilům a sluneční energii.

Na devizovém trhu se japonský jen držel předešlých zisků, výše však již nešel, protože na to postrádal energii. Aktivita na trhu byla před velikonočními svátky nízká.

Dolar, který ve středu k jenu klesl o 0,8 procenta, zůstal dnes v Tokiu beze změny na 99,85 JPY. Proti euru oslabil o 0,1 procenta na 1,3265 USD. Euro zůstalo jenu rovněž nezměněno na 132,50 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK