Developer: Přes nižší poptávku nelze čekat výrazné zlevnění bytů

09.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Přestože zájem o nové byty ve srovnání s minulým rokem klesl až o polovinu, nelze očekávat výraznější propad cen. Na dnešním setkání s novináři to řekl generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. Zlevnění se podle něj odvíjí hlavně od cen stavebních prací, proto očekává zlevnění nejvýše o pět procent.

Korec reagoval na nedávno zveřejněnou studii společností Deloitte a Hyposervis. Podle ní by staré byty v zástavbě měly meziročně zlevnit až o 20 procent, byty v panelových domech o 20 až 30 procent. Ceny nových bytů by pak měly klesnout o pět až 15 procent. "Na snížení cen až o 20 procent může přistoupit jen firma před bankrotem," dodal Korec.

Nižší poptávku si představitelé developerských firem vysvětlují hlavně psychologickou situací na trhu. "Lidé očekávají další zlevnění a vyčkávají, co bude dál," dodal Korec.

Dalším faktorem nižší poptávky je podle developerů vysoká srovnávací základna. "Počátkem minulého roku stále ještě doznívala příznivá nákupní nálada z prodejně mimořádně úspěšného roku 2007. Prodeje v tomto období byly stále velmi významné," poznamenala nedávno Martina Procházková z Central Group.

Developerské firmy tak zatím místo plošného snížení cen nabízejí množství akčních slev a bonusů ve formě vnitřního vybavení. Některé firmy nabízejí k novému bytu i klíčky od auta.

To, že se prodává méně bytů, prý způsobuje pozastavení nových developerských projektů. Štěpán Havlas z další developerské firmy Finep Holding upozornil, že po odeznění krize bude v Praze nedostatek kvalitních bytů a ceny tak naopak mohou růst.

Podle Českého statistického úřadu nabídkové ceny pražských bytů v posledních třech měsících loňského roku klesly poprvé od roku 2005. Ve srovnání s loňským třetím čtvrtletím byly nižší o 1,7 procenta. Také v celé České republice se nepřetržitý růst cen trvající od roku 2005 téměř zastavil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK