Koruna oslabuje k euru i dolaru na 26,76 Kč/EUR a 20,23 Kč/USD

15.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne oslabuje k oběma hlavním světovým měnám. Ve srovnání s úterním závěrem byla v 10:00 k euru i dolaru slabší zhruba o 15 haléřů na 26,76 Kč/EUR a 20,23 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Koruna vůči euru oslabovala už v úterý, kdy statistiky ukázaly únorový pokles maloobchodních tržeb i průmyslu a stavebnictví, dnes tento trend podpořila výraznější deflace ve výrobních cenách. Obojí podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka ukazuje na horší průběh hospodářské recese a zvyšuje přesvědčení, že Česká národní banka znovu sáhne ke snížení úrokových sazeb.

Vlk upozornil, že vzhledem k informacím z české ekonomiky koruna nabrala jiný směr než polský zlotý a maďarský forint. Polské měně totiž naopak pomohl plán napojení na úvěrovou linku Mezinárodního měnového fondu a té maďarské zvolení nového premiéra. Ze světa může na středoevropský region podle něj negativně působit pokles hlavních akciových trhů, kde doznívá vliv údajů o amerických maloobchodních tržbách a neposkytnutí výhledu od společnosti Intel.

Dolar dopoledne pokračoval v pomalém nabírání zisků a jeho kurz se dostal na 1,3220 USD/EUR. Americká měna tak nadále těží z vyšší averze k riziku, která přichází s horšími zprávami, uvedl Vlk. Reakce dolaru však v posledních dnech nejsou už tak silné, v dnešním kalendáři je americká inflace a data z průmyslu, doplnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK