Hypobanka: Průměrná hypotéka od roku 2004 vzrostla o 80 pct

15.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Průměrná výše hypotečního úvěru od roku 2004 vzrostla téměř o 80 procent na loňských 1,87 milionu korun. Lidé, kteří si pořizují nové bydlení v Praze a okolí, si v průměru berou kvůli vyšším cenám nemovitostí o více než třetinu vyšší hypoteční úvěr než ve zbytku země. Vyplývá to ze statistik Hypoteční banky ze skupiny ČSOB, která je jedničkou českého hypotečního trhu.

"Potvrdil se předpokládaný trend, že lidé budou s rostoucími cenami nemovitostí uzavírat i vyšší úvěry. V letošním roce by se průměrná výše hypotéky měla pohybovat zhruba na loňské úrovni," uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil.

V minulých letech se postupně zvyšovala i doba splácení. Průměrná doba splatnosti se loni prodloužila již na téměř 25 let, zatímco před pěti lety to bylo 19,8 roku. Průměrný věk žadatele o hypoteční úvěr loni činil 34,6 roku.

Převážná většina hypotečních úvěrů byla poskytnuta na nákup nemovitosti (58,8 procenta), následovala výstavba nemovitosti (11 procent) a rekonstrukce nemovitosti (7,5 procenta). Zbývající část hypoték byla určena například na refinancování předhypotečního úvěru nebo neúčelový úvěr.

Tuzemský hypoteční trh loni podle statistik ministerstva pro místní rozvoj klesl o pětinu. Banky poskytly v roce 2008 občanům hypoteční úvěry za necelých 114 miliard korun, zatímco o rok dříve to bylo rekordních 142 miliard korun. Letos čeká Sadil další pokles na zhruba 100 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK