Třetina factoringových firem opouští trh

17.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Odvětvím, které těžce doplatilo na finanční krizi, je podle dnešního E15 tuzemský factoring. Z jedenácti největších factoringových společností, které loni působily na trhu, jich letos udrželo byznys jen sedm. Čtyři velké firmy končí činnost nebo se potýkají s problémy, píše deník.

Jednou z nich je podle E15 DS Factoring, jehož klientské portfolio nedávno převzala konkurenční firma Transfinance ze skupiny Commerzbank. "Ano, část portfolia jsme převzali během února a března," potvrdila E15 šéfka Transfinance Jana Němečková. DS Factoring měl ještě loni obrat 1,6 miliardy korun.

Další firmou, která opouští trh, je UniCredit Factoring. Ta už nebude samostatně působit na trhu, ale její aktivity přejdou dovnitř banky. "Rozhodnutí padlo minulý rok a bude vykonáno v tomto roce. Chceme poskytovat tento produkt z banky samostatně nebo ve spolupráci s factoringovou firmou na trhu," řekl E15 mluvčí UniCredit Tomáš Pavlík. UniCredit Factoring loni sjednal obchody v objemu 4,7 miliardy korun.

Už na podzim 2008 ukončila činnost společnost HP Finance, kterou koupila finanční firma Coface.

Factoringové společnosti, které zajišťují financování dodávek mezi firmami, čelily podle svých zástupců hned několika těžkým potížím. Nebankovním firmám totiž financující banky loni podstatně zdražily úvěry nebo jim omezily linky na refinancování. Proto je nyní jedinou nebankovní factoringovou společností na českém trhu, která v původní podobě přežila, Bibby Financial Services, patřící do britské sítě. Všechny factoringové společnosti letos navíc čelí kvůli potížím průmyslových firem prudkému propadu zakázek, píše deník E15.

Factoring je finanční služba spočívající v odkupu pohledávek - obvykle se splatností od 30 do 90 dnů - před dobou jejich splatnosti. Dodavatelé zboží nebo služeb postoupí factoringové společnosti pohledávky za svými dodavateli. Klient má okamžitě k dispozici zpravidla 60 až 90 procent fakturované částky, její výše se odvíjí od kvality pohledávky a náročnosti jejího zpracování.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK