Japonské akcie zpevnily; euro kvůli komentáři šéfa ECB klesá

17.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně zpevnily a investoři měli zájem hlavně o výrobce oceli a firmy z oboru vyspělých technologií. Před koncem obchodování se ale růst zmírnil a část investorů se rozhodla vybrat zisky. Na devizových trzích oslabilo euro, kterému uškodil komentář šéfa Evropské centrální banky (ECB) Jeana-Clauda Tricheta.

Hlavní cenový indikátor tokijské burzy, index Nikkei 225, si připsal 152,32 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 1,74 procenta na 8907,58 bodu. Během dne ale zisky přesahovaly i dvouprocentní hranici. Širší index Topix vzrostl o 1,63 procenta na 845,57 bodu.

Za celý týden ale hlavní index oslabil o 0,6 procenta, čímž přerušil pětitýdenní růstovou sérii. Podle analytiků je obtížné předpovědět, jak by si trh mohl vést v dalších dnech.

Výrazně zpevnily například akcie ocelárny Nippon Steel, které těžily ze zprávy, že firma vyjednala s automobilkou Toyota Motor slabší snížení cen, než se předpokládalo. Z technologických titulů se dařilo například akciím elektrotechnického koncernu Sony, kde byla hlavním impulzem k růstu zpráva o solidním hospodaření americké společnosti Google.

Na trhu je ale pořád znát nervozita, protože odpoledne budou zveřejněny výsledky hospodaření americké banky Citigroup. Akciím bank se v posledních dnech velmi dařilo díky příznivým zprávám o hospodaření ústavů Wells Fargo nebo JPMorgam Chase & Co. Citigroup už dříve uvedla, že začátek letošního roku byl pro ni příznivý a investoři chtějí znát podrobnosti.

"Všichni teď očekávají, že výsledky banky Citigroup budou lepší, než se očekávalo. Asi jako u jiných bank. Pokud tedy budou jen o trochu horší, můžeme se dočkat výprodeje," řekl k vyhlídkám trhu analytik Micušige Akino ze společnosti Ichiyoshi Investment Management.

Na devizových trzích klesalo euro, které se dostalo vůči dolaru nejníže za poslední měsíc. Příčinou dnešního poklesu byla slova šéfa ECB, který řekl, že oceňuje komentář amerických činitelů, že silný dolar je nadále v zájmu Spojených států. Trichet také řekl, že ECB musí vybalancovat potřebu rychlé reakce na úvěrovou krizi a plán bezpečného opuštění této strategie, jakmile to bude možné a vhodné.

V závěru obchodování euro k dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,3102 USD a během dne kleslo až na měsíční minimum 1,3065 USD. V březnu přitom vystoupilo až nad 1,37 USD. Proti japonskému jenu společná evropská měna klesla o 0,4 procenta na 130,35 JPY, přestože na začátku obchodování ještě zpevňovala.

Celkový pokles eura pomohl vývoji na paritě dolar/jen. Japonská měna proto vůči dolaru neklesala tak rychle a dolar zpevnil jen o 0,2 procenta na 99,49 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK