ČSSD navrhuje půjčky a zvyšování mezd

17.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Sociální demokraté chtějí zavést novomanželské půjčky, studentské půjčky ze stavebního spoření nebo zvláštní podpory hypoték pro mladé učitele či lékaře ve vybraných regionech. Zároveň chtějí zvyšovat platy ve státní sféře, důchody nebo sociální minima, přičemž to často odůvodňují podporou spotřeby. To jsou jen některé ekonomické body z volebního programu ČSSD zveřejněného před červnovými volbami do Evropského parlamentu. Dalšími body jsou například zachování stravenek, zpomalení deregulace nájemného či podpora proexportního a investičního prostředí.

"Ekonomický program je založen na principu slíbit všechno všem. Jako takový může působit líbivě, jeho problémem ovšem bude nízké procento uskutečněných slibů," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Snaha zvýšit poptávku v ekonomice dotacemi z veřejných zdrojů by byla podle něj legitimní, kdyby měla země akumulované rozpočtové rezervy podobně jako Norsko či jiné ropné velmoci.

Většina navrhovaných opatření ale není podle sociálních demokratů spojena s vůbec žádnými náklady. "Jde o změnu záměrů, nástrojů a pravidel a náklady se pohybují pouze v rozsahu standardní legislativní práce a potřebné expertní činnosti," uvádí program. Celkové náklady jsou pak prý variabilní a nejsou dány předem. Opatření se snaží podle ČSSD především využít mimorozpočtové zdroje jako jsou fondy EU, zdroje bank a podniků.

"Jen z porovnání samotného výčtu výdajových a příjmových opatření je patrný zásadní nesoulad," upozornil však Sobíšek. Příjmy státu při započtení předvolebních slibů ČSSD nemohou podle něj pokrýt opatření na výdajové straně rozpočtu.

Tvrzení ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase o propočtu nákladů těchto navrhovaných opatření na úrovni 200 miliard korun jsou přitom podle ČSSD jen dalším dokladem odborného selhání vlády.

Důvodem zavedení zvláštní podpory hypoték pro mladé učitele a lékaře ve vybraných regionech je podle sociálních demokratů fakt, že v řadě regionů chybí klíčoví pracovníci a právě vlastní bydlení by pomohlo k jejich udržení. "Státní podpora v podobě částečného příspěvku k úhradě úroku či garance pro tuto vrstvu by byla omezena na dobu výkonu zaměstnání v regionu," uvádí program.

Sobíšek ale upozornil, že jde v drtivé většině o zaměstnance veřejné sféry. "Takže má-li ČSSD dojem (který může být oprávněný), že jsou špatně placeni, měla by se spíš zasadit o navýšení jejich mezd," uvedl.

Novomanželské půjčky by sociální demokraté chtěli poskytovat lidem do 35 let s tím, že při narození dítěte je možný odpis stanovené částky. Opatření prý umožňuje zvednout poptávku až o jedno procento HDP ročně bez větších nároků na veřejné zdroje. Studentské půjčky by pak byly zavedeny na bázi stavebního spoření rozšířením účelovosti stávajícího spoření.

"Rozumím snaze ČSSD podpořit mladé rodiny. Podpora by ale měla být plošná a co nejméně administrativně náročná, pro což se jeví jako nejlepší instrument daňový odpočet," podotkl Sobíšek.

Platy ve státní sféře chce ČSSD zvýšit hlavně středně a nízkopříjmovým zaměstnancům. "Jde o kompenzaci toho, že v minulém období vláda rovnou daní dramaticky přidala nejvyšším platovým skupinám. Přidání středně a nízkopříjmovým zaměstnancům také více stimuluje spotřebu," uvádí program.

Rovněž zachování stravenek by mělo podle ČSSD zvýšit spotřebu, stejně jako zvýšení důchodů nebo zpomalení deregulace nájemného.

Vedle toho chtějí sociální demokraté podpořit proexportní a investiční prostředí, přijmout Lisabonskou smlouvu nebo přepracovat rozpočtovou strategii pro období recese. V případě přijetí eura navrhují rychle stanovit termín a jako pracovní variantu navrhují přijmout euro k 1. lednu 2013.

"Avizovaná změna rozpočtových priorit na tři roky kvůli krizi je v přímém rozporu s přijetím eura v roce 2013," upozornil ovšem Sobíšek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK