MPSV: Počet dlouhodobě nezaměstnaných loni klesl o čtvrtinu

17.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Počet dlouhodobě nezaměstnaných, tedy lidí bez práce déle než jeden rok, se loni snížil o zhruba 35.000 na necelých 102.000 lidí. Podíl dlouhodobě nezaměstnaných na celkovém počtu nezaměstnaných tak klesl na necelých 29 procent. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr práce a sociálních věcí v demisi Petr Nečas.

V červnu 2006 podíl dlouhodobě nezaměstnaných činil 44 procent, na konci roku 2007 byl 39 procent. Celkový počet nezaměstnaných loni klesl na 352.300 lidí, tedy o 0,7 procenta.

Podle Nečase pomohla ke snížení počtu dlouhodobě nezaměstnaných reformní opatření vlády Mirka Topolánka. "Reformy v sociálním systému zafungovaly, pomohly slabým a snížily počty dlouhodobě nezaměstnaných. Změny v sociálním systému dohromady s reformními opatřeními vedly i k nárůstu čistých mezd, přestože loni byla rekordně vysoká inflace," uvedl.

Čisté reálné mzdy podle Nečase loni rostly rychleji než hrubé mzdy. "Čisté mzdy rostly hlavně zaměstnancům s dětmi, a to díky uplatnění daňových slev a daňových bonusů. Více dětí znamenalo větší dynamiku vývoje," uvedl ministr. V podnikatelské sféře rostla čistá mzda podle něj všem zaměstnancům, v nepodnikatelské sféře si pohoršily pouze bezdětní zaměstnanci.

Ve veřejném sektoru lze podle Nečase očekávat nárůst nominální mezd o 5,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK