Pražská burza prodloužila růst na sedm týdnů po sobě

17.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Pražská burza v uplynulém zkráceném obchodním týdnu prodloužila růst na již sedm týdnů po sobě. Tempo růstu ale bylo z celé úspěšné řady jedno z nejslabších. Výkonem všechny ostatní předčily akcie mediální skupiny CME, které stouply bez nových zpráv o 16 procent na 341,5 koruny. Hlavní index PX získal 0,43 procenta na 845,3 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

Příznivou náladu na trzích podle obchodníků udržovaly zejména lepší než očekávané výsledky amerických bank. Euforické nakupování z poslední doby je ovšem zřejmě u konce a dokonce není vyloučen pokles na nová dlouhodobá minima. Od konce února akcie v tuzemsku přidaly téměř třetinu a snížily letošní ztrátu na 1,5 procenta.

"Déle udržitelný růst cen akcií na hlavních trzích však podle našeho názoru nelze příliš očekávat, dokud nebude uspokojivě vyřešen problém finančního sektoru zejména v USA," upozornili analytici firmy Conseq Investment Management. "Dáváme větší pravděpodobnost tomu, že trhy v březnu nedosáhly svého dna a žádný nový rostoucí trh před námi ještě není," přidal se makléř společnosti Fio Pavel Hadroušek.

K nadprůměrně nakupovaným v týdnu dále patřily akcie energetické skupiny ČEZ, největší firmy na trhu, které zpevnily o 6,6 procenta na 829,5 koruny. Představenstvo ČEZ navrhlo valné hromadě výplatu hrubé dividendy 50 korun na akcii po loňské 40 korun na akcii. Většinovým majitelem ČEZ je stát.

Akcie těžební společnosti New World Resources zpevnily o 3,3 procenta na 80,99 koruny, přestože se přestaly obchodovat s nárokem na dividendu 0,18 eura, asi 4,8 koruny, na akcii. Vypršení nároku na dividendu obvykle cenu akcie oslabí.

Rozdílně si vedly bankovní emise. Akcie Erste Group Bank získaly 2,1 procenta na 417,6 koruny. Erste oznámila zahájení nabídky nového podílového kapitálu v objemu až 2,7 miliardy eur, zhruba 72 miliard korun. Vedle státu se navýšení účastní i soukromí investoři. Ratingová agentura Fitch snížila Erste Group hodnocení. Důvodem je vysoká expozice Erste vůči trhům střední a východní Evropy a pokračující rizika jejího strukturovaného úvěrového portfolia.

Akcie Komerční banky oslabily o čtyři procent na 2515 korun. Analytici ING snížili investiční doporučení k akciím této banky na stupeň "držet" z předchozího "nákup" a cílovou cenu ponechali na 2454 korun. Ještě hůře dopadly akcie operátora Telefónica O2, jež přišly o 4,4 procenta na 406 korun.

S nárokem na dividendu se v týdnu naposledy obchodovaly i akcie firmy Philip Morris, které si polepšily o 1,6 procenta na 5806 korun. Analytici očekávají schválení výplaty dividendy kolem 559 korun na akcii, což by znamenalo na tuzemský trh vysoce nadprůměrný dividendový výnos 9,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK