Mexiko získalo možnost čerpat úvěr až 47 miliard dolarů od MMF

18.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. dubna (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) definitivně schválil napojení Mexika na flexibilní úvěr v objemu až 47 miliard dolarů (téměř bilion korun). Země se tak jako první kvalifikovala pro novou úvěrovou linku MMF, která má umožnit přístup k penězům rozvíjejícím se ekonomikám s dobrými hospodářskými výsledky, jež by se mohly dostat do problémů v důsledku světové ekonomické a finanční krize. Informovala o tom agentura Reuters.

Polsko tento týden oznámilo, že hodlá požádat MMF o napojení na flexibilní úvěr v objemu až 20 miliard dolarů (přes 400 miliard korun). Výkonný ředitel fondu Dominique Strauss-Kahn očekává, že fond žádost Polska rychle schválí. MMF zavedl nový typ úvěru pro dobře hospodařící rozvíjející se ekonomiky minulý měsíc.

"Mexické úřady uvedly, že hodlají považovat tuto dohodu za preventivní a že nemají v úmyslu z úvěrové linky čerpat," upozornil fond. Dodal, že Mexiko již několik let vykazuje solidní hospodářský růst při nízké inflaci. Hospodářská krize však přináší pro Mexiko a další rozvíjející se ekonomiky zvýšená rizika, píše agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK