Fiat by prý mohl vytvořit alianci s evropskou částí GM

19.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 19. dubna (ČTK) - Italská automobilka Fiat by mohla vytvořit alianci s aktivitami amerického konkurenta General Motors v Evropě a Latinské Americe. Informoval o tom list Automotive News s odvoláním na nejmenovaný zdroj. V tisku se již dříve objevila zpráva o možném partnerství Fiatu s německou automobilkou Opel, která je součástí GM. Předseda Fiatu Luca Cordero de Montezemolo však tuto informaci popřel.

Generální ředitel GM Fritz Henderson v pátek uvedl, že jeho firma nalezla více než šest potenciálních zájemců o německou divizi Opel. Ta se chce stát méně závislou na mateřské GM, a hledá proto nové investory.

Fiat již pracuje na vytvoření partnerství s americkou automobilkou Chrysler. Generální ředitel Fiatu Sergio Marchionne však tento týden uvedl, že je připraven plány na partnerství s Chryslerem zrušit, pokud odbory amerického podniku odmítnou přistoupit na výrazné snížení nákladů.

Firmy v lednu podepsaly nezávaznou dohodu o vytvoření strategického partnerství, v jehož rámci by Fiat získal v Chrysleru pětatřicetiprocentní podíl výměnou za technologie a přístup na zahraniční trhy. Americká vláda minulý měsíc vytvořením tohoto partnerství podmínila poskytnutí další státní pomoci Chrysleru, který se kvůli vysokým ztrátám dostal na pokraj bankrotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK