Akademici čekají nepatrný pokles růstu pojistného trhu

19.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Jen nepatrné zpomalení růstu českého pojistného trhu očekávají v letošním roce odborníci z akademické oblasti, experti z poradenských společností očekávají výraznější pokles dynamiky vybraného pojistného. Vyplývá to z ankety odborného časopisu České asociace pojišťoven Pojistný obzor. Pojišťovny loni vybraly na pojistném o 4,9 procenta více než předloni.

"Očekávám, že dosavadní úspěšné trendy pojišťovnictví budou víceméně přetrvávat. Potenciální klienti pojišťoven si uvědomí, že v obtížné ekonomické situaci by tím spíše mohli potřebovat pevný bod, jistotu pro případ, že bude nejhůř," uvedl František Kalouda z Katedry financí Masarykovy univerzity. Odhadl letošní růst předpisu pojistného o 4,5 procenta, u životního pojištění o 4,4 procenta, u neživotního o 4,6 procenta.

Motiv mít dobře pojištěn svůj majetek proti důsledkům nahodilosti a motiv mít uzavřeno životní pojištění ve prospěch svých blízkých je prakticky stejně silný jak v krizi, tak v konjunktuře, doplnil Jaroslav Daňhel z Katedry bankovnictví a pojišťovnictví VŠE. "Tipuji, že předepsané pojistné stoupne v letošním roce zhruba stejným tempem jako loni, tedy že růst celkem, u životního i neživotního pojištění, bude asi čtyři až pět procent," dodal.

Partner společnosti Deloitte zodpovědný za pojišťovnictví Jiří Fialka očekává celkový růst o 2,2 procenta, u životního pojištění o procento, u neživotního pak o tři procenta. Pokles prodeje se bude podle něj týkat hlavně povinného ručení a havarijního pojištění. Prodej životního pojištění bude ovlivněn neochotou a u některých případů neschopností investovat na dlouhou dobu, a navíc do poměrně nelikvidních produktů, podotkl.

V životním pojištění visí velký otazník nad tím, zda je veřejnost nyní ochotna dlouhodobě svěřit své vklady jakékoliv finanční instituci, míní partner KPMG zodpovědný za pojišťovnictví Roger Gascoigne. "Přesto se domníváme, že krátkodobé produkty s garantovaným zhodnocením by mohly být zajímavé i pro konzervativní klienty, kteří hledají bezpečnou investici s dodatečným přínosem ve formě pojištění pro případ smrti," uvedl. Předpověděl růst o jedno až 2,5 procenta, v životním pojištění o jedno až tři procenta, v neživotním o jedno až dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK