KZ Finance: Z fondů letos do půlky dubna odteklo 9,5 miliardy Kč

26.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. dubna (ČTK) - Češi se i v letošním roce zbavují svých investic v podílových fondech, ale tempo jejich poklesu se snižuje. Od začátku roku do 17. dubna převážily odkupy jejich podílů nové prodeje o zhruba 9,5 miliardy Kč. Nejhorší je situace u fondů peněžního trhu, ze kterých odplynulo 6,3 miliardy Kč. Nepatrně přibylo peněz v akciových fondech. ČTK o tom informovala společnost KZ Finance, která čerpala údaje z dat Asociace pro kapitálových trh.

"Z fondů se nejlépe daří akciovým fondům. Investoři chtějí využít propadů na akciových trzích a snaží se zachytit nástup rostoucího trendu," řekl ČTK šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. U ostatních typů podílových fondů sice podle něj stále převažují prodeje nad nákupy, nicméně to se postupně snižuje. "Zdá se tedy, že se sice pomalu, ale přece vrací důvěra v investování," podotkl.

Po loňských vysokých odlivech majetku i ztrátách na výkonnosti se letos zejména ke konci prvního čtvrtletí a začátkem dubna stabilizoval objem majetku a rostla výkonnost fondů, uvedl ředitel Investiční společnosti České spořitelny Radek Urban. Objem majetku spravovaného ve fondech ISČS dosahoval k 23. dubnu 44 miliard Kč, ke konci roku 2008 to bylo 50 miliard korun.

V prvním čtvrtletí nastal pokles u fondů peněžního trhu, kde zřejmě část klientů přesměrovala tyto prostředky do spořících účtů, míní mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek. Naopak zajištěné fondy se podle něj drží na zhruba podobné úrovni, což zároveň znamená, že jejich podíl na celkovém majetku ve fondech stoupl. "Celkově vidíme, že se odlivy zpomalují a můžeme očekávat, že pokud budou časem klesat sazby u depozit, může začít role podílových fondů opět růst," podotkl.

Majetek Čechů uložený v tuzemských podílových fondech letos stále spíše klesal, u některých fondů se ale už objevily i poměrně výrazné nárůsty. Nevýrazné výnosy vykázaly fondy peněžního trhu, příliš se nedařilo ani dluhopisovým fondům. Mezi akciovými i smíšenými fondy byly velké rozdíly.

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, klesl v roce 2008 o 71 miliard Kč na 244 miliard Kč. Důvodem poklesu byl podle odborníků propad finančních trhů a následná panika investorů. V prvním čtvrtletí ubylo 19 miliard korun, ve druhém objem majetku ve fondech stagnoval, ve třetím činil pokles pět miliard Kč a ve čtvrtém 47 miliard korun. Nízké výnosy v minulém roce vykázalo několik fondů peněžního trhu a dluhopisových fondů. Poměrně velké ztráty zaznamenaly vesměs fondy smíšené, fondy fondů a akciové fondy. Ty v průměru přišly o více než polovinu hodnoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK