Rádio Česko: Ve sporu o Europgas dal soud za pravdu E.ONu

27.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 27. dubna (ČTK) - Odvolání Gerharga Möllemanna z představenstva holdingu Europgas, společného podniku KKCG miliardáře Karla Komárka a německého plynárenského koncernu E.ON Ruhrgas, je podle pražského Vrchního soudu neplatné. Událostí z valné hromady holdingu v dubnu 2006 se soud zabýval v odvolacím řízení. Podle Rádia Česko, které informaci přineslo, bude mít rozhodnutí podstatný vliv na desítky soudních sporů, které mezi sebou KKCG a E.ON Ruhrgas vedou. Mluvčí KKCG Daniel Plovajko to ale ČTK popřel.

Möllemannovo odvolání vedlo k tomu, že Komárkova skupina jako minoritní vlastník zcela ovládla propojenou plynárensko-ropnou skupinu Europgas/SPP Bohemia/Moravské naftové doly. Podle Rádia Česka může právní bitva o majetek za více než 30 miliard korun skončit až arbitráží proti České republice, v níž by mohl E.ON Ruhrgas požadovat mnohamiliardovou částku, neboť nebyly ochráněny jeho zdejší investice.

Podle Plovajka je ale předčasné jakkoliv předjímat rozhodování soudu v dalších sporech. "Podle našeho názoru nemá nynější rozhodnutí Vrchního soudu na další spory vůbec žádný vliv," řekl dnes ČTK Plovajko. Rozhodnutí soudu je sice pravomocné, lze proti němu ale podat dovolání. O tom ale ještě nebylo rozhodnuto, dodal Plovajko.

Skupina Europgas/SPP Bohemia/Moravské naftové doly vlastní podle Rádia Česko aktiva za více než miliardu eur, podniká na čtyřech kontinentech, drží 69 těžebních a 13 průzkumných licencí a vlastní podíly v regionálních distributorech plynu a také dva moderní podzemní zásobníky plynu na Moravě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK