Akcie na Wall Street šly dopoledne oběma směry

28.04.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. dubna (ČTK) - Náladu na Wall Street dopoledne určovala příznivá zpráva o vývoji spotřebitelské důvěry v USA. Akcie ale nakonec šly oběma směry, protože přetrvávají obavy kvůli šíření prasečí chřipky.

Index Dow Jones v poledne newyorského času klesl o desetinu procenta na 8018 bodů. Index Nasdaq Composite se v 18:00 SELČ ale zvýšil o pětinu procenta na 1682,4 bodu.

Pozorně sledovaný ukazatel spotřebitelské důvěry se v USA za duben zvýšil. Jeho index vzrostl o 12,3 bodu na 39,2 bodu. Březnovou hodnotu statistici revidovali na 26,9 bodu. Výsledek byl nejvyšší od listopadu a lepší než analytiky odhadovaných 29,5 bodu. Naznačil, že jsou spotřebitelé ochotni více utrácet.

Před zveřejněním zprávy o důvěře akcie klesaly kvůli šíření prasečí chřipky. V Mexiku si virus A/H1N1 zřejmě vyžádal přes 150 lidských životů. Vedle Severní Ameriky a Evropy se další případy nemoci potvrdily v Izraeli a na Novém Zélandu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zvýšila stupeň varování před nebezpečím pandemie z třetího stupně na čtvrtý ze šesti možných. Podle WHO se chřipka šíří snadno, nejde ale o pandemii. Investoři se i tak obávají, že nemoc poznamená cestovní ruch, napsala agentura AP. Polední hodnoty indexů jsou z Yahoo! Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK