Průzkum: ČR je v regionu pro německé podniky nejatraktivnější

04.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Německé podniky působící v regionu střední a východní Evropy zvolily již počtvrté za sebou Českou republiku za nejatraktivnější zemi pro investory. Vyplynulo to z průzkumu, který uskutečnily Německé zahraniční hospodářské komory (AHK) v 18 zemích regionu s účastí téměř 900 německých firem z oblasti průmyslu, obchodu a služeb.

Pro výkonného člena představenstva Česko-německé obchodní a průmyslové komory Bernarda Bauera nebyl výsledek překvapením. "Česko zůstává i nadále pro německé investory velice atraktivní zemí. Problémy podniků se nyní nedají přisuzovat zhoršení místních specifických rámcových podmínek, ale zejména hospodářské krizi. Průzkum jednoznačně ukazuje, že ve srovnání s ostatními zeměmi regionu je na tom ČR velmi dobře. Má tak proti sousedním zemím mnohem lepší šanci vyjít z krize lépe a rychleji," uvedl.

Druhé místo žebříčku obsadilo Slovensko, následováno Slovinskem a Polskem. Náskok ČR oproti Slovensku se od loňského roku o něco zmenšil. Aby Česko i popáté stanulo jako vítěz, musí se prý především vrátit stabilita do české politiky.

Pro německé podniky je velmi důležité, aby se konečně dospělo k jednoznačnému vyjádření ohledně zavedení eura. Pro potenciální nové investory představuje euro významný argument při rozhodování o investicích a také pro české podniky to bude znamenat větší jistotu při plánování v oblasti exportu, upozornila komora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK