Kalousek se omlouval za zveřejnění seznamu "daňových rájů"

05.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. května (zpravodaj ČTK) - Belgie, Rakousko a Lucembursko nejsou daňové ráje. V Bruselu to dnes řekl končící český ministr financí Miroslav Kalousek. Současně kritizoval, že byl i přes odmítavý postoj českého předsednictví EU na jednání skupiny G20 počátkem dubna zveřejněn seznam zemí, které prý nedostatečně spolupracují při výměně bankovních informací a které údajně umožňují dosahovat firmám vyšších zisků dík daňovým únikům.

Podle Kalouska je samozřejmě v zájmu všech, aby se proti nespolupracujícím zemím v tomto směru koordinovaně postupovalo. Mělo by prý ale jít o seriózní a korektní postup oproštěný od všech akčních efektů.

"Mě osobně nesmírně mrzí, že na zasedání zemí G20 byl zveřejněn jakýsi nehotový seznam, který rozděloval země na černé, šedé a bílé," podotkl Kalousek po posledním zasedání, kterému jako zástupce českého předsednictví šéfoval. Šlo prý jen o ohodnocení omezeného počtu států.

"Osobně jsem přesvědčen, že neměl být zveřejněn," zdůraznil opakovaně Kalousek, podle něhož bylo nespravedlivé na seznam zařadit i některé země, které chtějí s ostatnímu spolupracovat na větší transparentnosti.

"Cítím potřebu vyslovit omluvu vůči Lucembursku, Rakousku a Belgii a říct, že v žádném případě se nejedná o nespolupracující jurisdikce nebo snad daňové ráje. Jejich uveřejnění v šedé zóně nebylo fér," podotkl Kalousek, jehož vedení rad ministrů dnes ocenilo hned několik ministrů či eurokomisařů.

Daňové ráje jsou obviňovány z určitého podílu či odpovědnosti za současnou ekonomickou krizi. G20 se dohodla na tvrdém postoji vůči těmto zemím, které nejrůznějšími způsoby umožňují firmám z celého světa dosahovat vyšších zisků díky daňovým únikům.

Jednak existuje jakási černá listina se státy, které odmítají přijmout nová pravidla finanční otevřenosti. Vedle toho pak je "šedá" listina, na níž jsou státy, které souhlasí se zlepšením transparentnosti, ale ještě nepodepsaly příslušné dohody. Mezi nimi byly právě i tři zmiňované členské země EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK