Bankrotový plán GM prý počítá s rychlým prodejem zdravých aktiv

19.05.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. května (ČTK) - Plán největší americké automobilky General Motors pro případ bankrotu zahrnuje rychlý prodej zdravých aktiv podniku nové firmě, kterou by zpočátku vlastnila americká vláda. Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj obeznámený se situací. Dodal, že vláda by nové firmě poskytla úvěrovou pomoc a odpustila by GM část z 15,4 miliardy dolarů (300 miliard Kč), které jí doposud půjčila.

Vláda poskytla GM do 1. června čas na restrukturalizaci aktivit zahrnující dohody o snížení dluhu a nákladů na zaměstnance. Pokud se automobilce nepodaří dohody s věřiteli a odboráři uzavřít, bude muset následovat domácího konkurenta Chrysler do režimu bankrotové ochrany před věřiteli.

Podle odborníků je již bankrot GM téměř jistý. "Skoro se domnívám, že je to nevyhnutelné," uvedl nezávislý analytik automobilového průmyslu Erich Merkle. "Nevím, jak tomu uniknou," dodal.

Celosvětová poptávka po automobilech je nyní pod tlakem, protože světová finanční krize vedla ke zpomalení ekonomiky, obtížnějšímu přístupu k úvěrům a poklesu spotřebitelské důvěry. Americké automobilky byly navíc již dříve zasaženy odklonem spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.

Společnost GM v roce 1962 kontrolovala více než polovinu domácího trhu. V loňském roce však její tržní podíl ve Spojených státech činil pouze 22 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK