Co týden dal?

10.07.2009 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Státní dluh České republiky stoupl ke konci června už na 1,137 bilionu korun a od počátku roku se tak zvýšil o téměř 138 miliard korun. Více nejen o tomto tématu se dočtete v našem pravidelném souhrnu informací.

Posledních 7 dní ve světě

  • Meziroční míra inflace na Slovensku v červnu stoupla na 2,4 procenta z květnových 2,2 procenta. Zaznamenala tak první nárůst za devět měsíců. Nízká inflace a udržení mírného tempa cenového růstu patřily ke klíčovým podmínkám přijetí Slovenska do eurozóny. Země platí eurem od začátku letošního roku. Loni tlačily inflaci vzhůru rekordní ceny ropy a drahé potraviny, v závěru roku však začala růst cen brzdit světová hospodářská krize.
  • Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor možná přesune do prosince příštího roku část výroby modelu i20 z Indie do některého ze svých závodů v České republice, na Slovensku či v Turecku. Firma tak chce výrobu přiblížit velkým trhům, jako jsou Německo, Francie, Itálie a Británie.
  • Čína vyzvala ostatní delegáty summitu G8 v italské Aquile, aby podpořili plán větší diverzifikace mezinárodního měnového systému. Čína tak využila vrcholné schůzky k tomu, aby se zmínila o roli rezervních měn a úloze, kterou hraje v mezinárodním obchodě americký dolar.
  • Deficit německého veřejného sektoru se v příštím roce zvýší na dvojnásobek limitu Evropské unie, který představuje tři procenta hrubého domácího produktu (HDP). Německý ministr financí Peer Steinbrück také uvedl, že se zemi nepodaří evropský limit plnit až do roku 2013. Letošní schodek bude podle ministra čtyři procenta HDP.
  • Poptávka po ropě se na loňskou úroveň zřejmě nevrátí dříve než v roce 2013. Ve zprávě 2009 World Oil Outloook to uvedla Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Hlavním důvodem je hospodářská recese, která podle organizace zřejmě trvale ovlivní strukturu poptávky. Loni činila průměrná poptávka po ropě z produkce kartelu OPEC 31 milionů barelů denně. Letos je hluboko pod 30 miliony.
  • Nejdražším městem na světě je Tokio, Praha je 70. a je v ní pro cizince dráže než například ve Stockholmu nebo Rio de Janeiru. Ukázal to průzkum, který provedla konzultantská firma William Mercer. Na druhém místě za Tokiem je Ósaka, třetí je Moskva. Naopak na posledním místě tabulky je jihoafrický Johannesburg.
  • Meziroční propad hospodářství Evropské unie a eurozóny byl v 1. čtvrtletí letošního roku ještě o něco rychlejší, než dosud odhadoval evropský statistický úřad Eurostat. HDP eurozóny se meziročně propadl o 4,9 procenta a celé EU o 4,7 procenta. Eurostat to uvedl v konečné zprávě o vývoji HDP v 1. čtvrtletí. Ve svém prvním odhadu Eurostat uváděl, že se hospodářství eurozóny propadlo o 4,6 procenta, později toto číslo upravil na 4,8 procenta a nyní až na 4,9 procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 800 Kč.

Tip on-line prodeje pro tento týden

On-line smlouva s prémií!

Máte zájem uzavřít stavební spoření, ale nechce se vám v létě do města, na pobočku stavební spořitelny? Smlouvu je také možné uzavřít on-line v našem Prodejním centru, a to s prémií až 600 Kč. Vy vyplníte elektronický formulář a my vám zašleme smlouvu k podpisu. Prémie vám nebude připsána na stavební spoření, ale zaslána na vámi uvedený účet. Prostě přímo do vaší kapsy.

 

Posledních 7 dní doma

  • Energetická společnost ČEZ se jako jediná firma ze střední Evropy udržela mezi 300 nejcennějšími podniky světa, i když si v žebříčku pohoršila. Tržní hodnota většiny evropských společností přitom kvůli nynější hospodářské recesi nadále klesá, zatímco hodnota asijských společností v letošním roce vzrostla. V čele žebříčku po půl roce vystřídal čínský ropný a plynárenský gigant PetroChina svého amerického rivala Exxon Mobil. Společnost ČEZ se jako jediná z firem ze střední Evropy umístila mezi nejlepšími 300 podniky, když obsadila 246. místo. Loni na konci roku byla na 208. místě.
  • Prodej nových hypoték občanům zřejmě letos klesne zhruba o třetinu. Uvedl to ředitel retailového financování nemovitostí UniCredit Bank Tomáš Drábek. Optimističtější odhad má generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil, podle kterého letos hypoteční trh klesne přibližně o pětinu. Loni banky poskytly občanům hypoteční úvěry za téměř 114 miliard korun.
  • Česká republika patří v Evropské unii mezi země s nejnižším počtem podvodů s evropskými penězi. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou zveřejnil Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Více než polovina podvodů se přitom podle ní odehraje jen v šesti zemích unie z celkových 27, konkrétně v Belgii, Bulharsku, Itálii, Německu, Rumunsku a ve Velké Británii.
  • Meziroční růst spotřebitelských cen v červnu zpomalil na 1,2 procenta z květnových 1,3 procenta. Jde o nejnižší meziroční růst od prosince 2003. Meziměsíční inflace v červnu zůstala na květnové úrovni. Tento vývoj ovlivnilo podobně jako minulý měsíc hlavně zvýšení cen pohonných hmot a pokles cen potravin.
  • Ke 30. červnu 2009 evidovaly úřady práce celkem 463 555 osob. Je to sice o 5 994 uchazečů o zaměstnání víc než ke konci předchozího měsíce, ale podstatně méně než nárůst v prvních třech měsících letošního roku. Nárůst nezaměstnanosti se v posledních třech měsících zpomalil díky mírnému oživení v sezónně orientovaných odvětvích (stavebnictví, lesnictví atd.). Míra nezaměstnanosti dosáhla 8,0 % a je tak o 0,1 p.b. vyšší než v předchozím měsíci.
  • Státní dluh České republiky stoupl ke konci června na 1,137 bilionu korun. Od počátku roku se tak zvýšil o téměř 138 miliard korun. Na každého Čecha připadá dluh více než 108.000 korun. Za posledních 12 měsíců stát zvýšil svůj dluh o 204 miliard korun. Za celý loňský rok pak stoupl státní dluh o přibližně 107 miliard korun.
  • Klienti nahlásili tuzemským pojišťovnám po záplavách, které zasáhly v minulých dnech a týdnech část České republiky, 9641 škod za celkem 1,4 miliardy korun. Pojišťovny odhadují, že počet pojistných událostí stoupne na 17.000 a celkové škody se přiblíží dvěma miliardám korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Jak byste hledali investora? V soutěži Den D?

Investora můžete najít různými cestami - po internetu, v kavárně nebo v televizním pořadu. Co si o těchto způsobech myslíte? Jak jinak byste investora hledali? A máte už nějaké zkušenosti s hledáním investora?


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Ve spolupráci s se společností X-Trade Brokers vám přinášíme Opční edukační seriál. V jednotlivých dílech tohoto seriálu si vysvětlíme, jak opce fungují, kde a jak se s nimi obchoduje a jakým způsobem lze s jejich pomocí vytvářet obchodní strategie pro každou situaci na trhu. Nejnovější díl se nazývá Opční strategie - Iron Condor, Butterfly II..
  • V sekci Financování bydlení pro vás nově, kromě finančně zaměřených článků, srovnání, kalkulaček či zákonů, budeme zveřejňovat i příspěvky s problematikou domu obecně. Těšit se můžete na zajímavé články díky spolupráci s časopisem Dům a zahrada.


Fintriky

O družstevních záložnách je slyšet čím dál více. Nejen milovníci vysokých úroků u vkladů začínají záložny vnímat jako alternativu k velkým bankovním domům. A proto právě družstevním záložnám patří naše aktuální fintriky. Zaměřili jsme se na běžné účty, úvěry i vkladové produkty, které naše družstevní záložny nabízí.  


Anketa

Příští rok by se měl snížit počet vlakových spojů v regionech zhruba o 12 procent. Důvodem je prý každoroční ztráta, kterou krajské vlaky vykazují, a chybějící peníze na jejich dotování. Co si o tom myslíte?


  • S opatřením nesouhlasím, znepříjemní mi pravděpodobně dopravu - 29 %
  • Tento krok se mě nedotkne, vlaky nevyužívám - 71 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU