Koruna dopoledne zpevnila k dolaru o 15 haléřů na 18,45 Kč/USD

15.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Česká měna dopoledne vůči dolaru v porovnání s úterním závěrem zpevnila o 15 haléřů, kolem 10:15 stála na 18,45 Kč/USD. Vůči euru si koruna polepšila mírněji na 25,92 Kč/EUR. Vyplývá z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka podpořily chuť investorů riskovat další dobré firemní výsledky. Po závěru amerických trhů zveřejnil lepší čísla výrobce čipů Intel a dal dobrý základ dnešnímu úvodu v Evropě. Pozitivní vliv byl znát také u dalších středoevropských měn, které otevřely silnější, míní Vlk.

Údaje o domácích výrobních cenách se podle něj v kurzu koruny neprojevily, čísla byla v souladu s odhady a nezměnila představy o další politice České národní banky. Ceny průmyslových výrobců se v červnu snížily o 4,4 procenta, což je opět největší meziroční pokles od začátku sledování v roce 1991.

Optimismus, který vyvolaly první informace z výsledkové sezóny, na dolar nakonec dolehl a jeho kurz oslabil na 1,4047 USD/EUR. Dolar v dalších ztrátách zatím nepokračuje a čeká na nové impulzy. Dnes mají být mimo jiné zveřehněny údaje o červnové průmyslové výrobě v USA. Trh podle Vlka čeká zlepšení, což by pro dolar bylo špatnou zprávou, neboť by to dále podpořilo současný optimismus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK