Na očkování proti horečce ovcí půjde v příštím roce 125 milionů

16.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Na očkování hospodářských zvířat proti katarální horečce ovcí, nazývané také bluetongue, půjde v příštím roce 125 milionů korun, zhruba o tři miliony více než v letošním roce. O rozhodnutí ministra zemědělství Jakuba Šebesty dnes ČTK informoval mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben. Skot, ovce a kozy starší tří let jsou v Česku proti nemoci očkovány od loňska.

"Tři roky je minimální období, aby vakcinace měla smysl. Je totiž známo, že od nakaženého zvířete se nakazí přenašeč, tiplík, který při sání krve nakazí další zvířata," uvedl Duben. Podle něj byly od března dosud očkovány zhruba tři čtvrtiny k vakcinaci určených zvířat.

Katarální horečka nezpůsobuje hromadné úhyny a postižené chovy není nutné vybíjet. Škody plynou hlavně z nižších přírůstků či snížené užitkovosti. To může chovatelům dle veterinářů způsobit velké ekonomické ztráty. Vnějšími příznaky nemoci jsou záněty v dutině ústní, očích a nozdrách zvířete s hnisavým výtokem a zvýšená teplota. Chorobu přenáší hmyz.

Letos byla dle webu SVS v Česku dosud zaznamenána dvě ohniska výskytu nemoci. Serologická vyšetření prokázala koncem dubna výskyt choroby u jalovice na Vysočině a krávy v Karlovarském kraji.

Loni veterináři zjistili devět ohnisek katarální horečky. Výskyt zaznamenali v krajích Karlovarském, Jihočeském, Plzeňském, Středočeském a Jihomoravském. Typické klinické příznaky choroby se v Česku ale zatím nevyskytly a většina případů byla diagnostikována v rámci vyšetření před přesunem či v rámci monitoringu, uvedl již dříve mluvčí Duben. V loňském roce bylo proti chorobě v Česku očkováno kolem 1,5 milionu zvířat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK