Americké akcie dopoledne kvůli komoditám oslabovaly

29.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. července (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování snižovaly a na jejich pokles měly značný vliv levnější komodity v čele s ropou. Index S&P 500 v jednu chvíli oslabil až o jedno procento, a dostal se tak pod 970 bodů, později ale ztráty zmírnil. Cena ropy odpoledne zrychlila pokles a snížila se o více než šest procent.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9056 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,5 procenta. Širší index S&P 500 oslabil o 0,6 procenta na 974 bodů, index Nasdaq Composite si odepsal rovněž 0,6 procenta a dostal se na 1964 bodů.

"Když se na ten trh podíváte, tak jsme tady měli jen krátký růst v rámci širšího poklesu. Oživení je pořád ještě slabé, neřekl bych ale, že je to tak zlé, jak se ještě nedávno předpovídalo," poznamenal hlavní analytik společnosti Lind-Waldock Dan Faretta.

Prudce také oslabil akciový trh v Šanghaji, který během dne ztrácel více než pět procent, ale později část ztrát smazal. Čínské akcie si ale v letošním roce vedou zdaleka nejlépe a jejich hlavní index vzrostl asi o 90 procent. Akcie na vyspělých trzích mají zisky většinou jen do pěti procent, někde i méně.

Cena ropy se kvůli silnému růstu zásob v amerických skladech snížila o více než šest procent a barel referenčního kontraktu na typ West Texas Intermediate zlevnil až k 63 dolarům. Na to reagovaly především akcie ropných společností a například Exxon Mobil si odepsal dvě procenta na 70,50 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK