České dráhy zvažují prodej dceřiných firem

29.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - České dráhy vážně uvažují o tom, že prodají své dceřiné společnosti nebo jejich podíly. Uvedla to televize Prima, podle které by se firma mohla zbavit třeba Výzkumného ústavu železničního (VÚŽ), který přitom jenom loni vydělal 180 milionů korun.

Experty podle televize zaráží, proč se dráhy chtějí zbavit jedné z mála svých výdělečných společností; navíc v době krize, kdy z prodeje těžko vytěží maximum.

Podle Primy řídící výbor železničního dopravce na základě nezávislé doporučující analýzy jednal také o prodeji divize elektronické komunikace, infrastruktury, Jídelních a lůžkových vozů, ČD Travel či Traťové strojní společnosti.

"Řídící výbor udělil souhlas s přípravnými kroky k možnému prodeji," řekl Primě mluvčí Českých drah Radek Joklík. Podle něj se vedení ČD chce zaměřit na svůj hlavní byznys, což je podle něj osobní doprava.

S prodejem prý ale nesouhlasí všichni členové řídící rady, někteří se navíc obávají zejména ztráty nezávislosti VÚŽ, o niž by prý při prodeji přišel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK