Růst nezaměstnanosti zvýšil zájem investorů o západ a střed Čech

30.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 30. července (ČTK) - Rostoucí počty kvalifikovaných lidí po propouštění v posledních osmi měsících zvýšily zájem nových investorů o Plzeňský a Středočeský kraj. Podniky si nyní v těchto regionech s nejlepší infrastrukturou mohou do nových továren pracovníky vybírat, zatímco před krizí je téměř nemohly sehnat. Zájem o podnikatelské nemovitosti se na Plzeňsku zdvojnásobil, řekla ČTK ředitelka Agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

"Za poslední měsíc až dva se na nás obrací víc zájemců než na začátku roku," dodala. CzechIvest očekává ve druhé polovině roku mírné oživení zájmu o investice včetně zpracovatelských firem. Ekonomika významných zahraničních partnerů ČR začíná podle CzechInvestu naznačovat známky zmírnění propadu.

Vyšší zájem nových investorů o lokality s vysokou nezaměstnaností potvrzuje starosta Stříbra Miroslav Nenutil. Ve městě s 8250 obyvateli propustila AEES Stříbro (dříve Alcoa Fujikura Czech) celkem 1600 lidí v lednu a v červenci. Nyní je tam nezaměstnanost 16,4 procenta, od září se zvýší na 22 až 25 procent, což bude jedno z nejhorších čísel v zemi. "To bude lákat nové investory, kteří budou mít jistotu, že si mohou pracovníky vybírat," dodal starosta Stříbra, které už s několika podniky o vstupu do regionu jedná.

Recese podle ředitelky Rudyšarové způsobila, že se do centra zájmu opět na čas dostávají Plzeňský a Středočeský kraj. Zájem o nemovitosti k podnikání na Plzeňsku se za první pololetí zdvojnásobil. "Cílem CzechInvestu je směřovat investory především do regionů s vyšší nezaměstnaností, nicméně právě o oblasti jako je Plzeňsko nebo okolí Brna začínají v posledních měsících investoři sami projevovat stále větší zájem," dodala Rudyšarová.

ČR získala díky CzechInvestu za pololetí 140 nových investičních projektů za 10,5 miliard korun, meziročně o 16 projektů více. V Česku vznikne postupně téměř 3000 pracovních míst, z nichž třetinu obsadí vysokoškoláci. Do Plzeňska přijde 14 investic za 1,9 miliardy Kč. Vznikne 290 nových pozic, zhruba 40 procent pro vysokoškoláky. Středočeši získali 27 projektů za 3,6 miliardy Kč pro 720 lidí, z toho 22 procent pro vysokoškoláky.

Česko si oblíbili hlavně vývojáři softwaru. Služby a výzkum a vývoj poprvé převážily nad investicemi do výroby. ČR podle ní nabízí perfektní životní zázemí pro experty a kvalitní a spolehlivou infrastrukturu, což je pro investory do služeb klíčové. ČR může oproti starým členským zemím EU podporovat moderní obory také ze strukturálních fondů EU.

Vyšší investice do činností s vysokou přidanou hodnotou potvrzuje zájem o Vědeckotechnický park Plzeň, otevřený loni v květnu. V plně obsazeném parku je nyní 15 firem a institucí. "Jde o výzkum, vývoj a inovace v oblastech automobilového průmyslu, elektroniky, software a genetická laboratoř," řekl ředitel parku Adolf Bláha. Plzeň už podala žádost o dotace z EU na rozšíření parku ze současných 150 na 400 pracovníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK