Japonské akcie uzavřely na desetiměsíčním maximu

31.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. července (ČTK) - Japonské akcie v pátek uzavřely na desetiměsíčním maximu díky dobrým hospodářským výsledkům některých podniků. Hlavní index tokijské burzy Nikkei stoupl o 1,9 procenta na 10.356,83 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou úroveň od začátku loňského října. Za celý týden si index připsal přes čtyři procenta.

"Domácí zisky, zejména u výrobců elektroniky, překonaly očekávání trhu," uvedl analytik Soičiró Mondži ze společnosti Daiwa SB Investments. Elektronický a zábavní gigant Sony posílil téměř o sedm procent, protože jeho čtvrtletní ztráta byla nižší, než očekávali analytici.

Některé firmy ale naopak klesaly kvůli neuspokojivým výsledkům. Výrobce videoher Nintendo se například propadl téměř o pět procent poté, co ohlásil pokles zisku v důsledku zpomalení prodeje konzoly Wii a silnější domácí měny, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu dolar oslabil, protože rostoucí naděje na oživení světové ekonomiky podpořily zájem investorů o rizikovější aktiva. Dolarový index vůči koši šesti předních měn se snížil o 0,3 procenta na 79,024 bodu. Euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,4129 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK