Mertlík: Dohady nad rozpočtem po volbách mohou oslabit korunu

31.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - Domácí politická situace a příprava státního rozpočtu na příští rok vytváří podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank a bývalého ministra financí Pavla Mertlíka významné riziko, že by česká koruna mohla oslabit. Mertlík to uvedl na dnešní tiskové konferenci

Problémem je podle něj fakt, že rozpočet připravuje vláda Jana Fischera, ale schvalovat jej bude sněmovna vzešlá s předčasných voleb. "Pokud tady bude povolební pat a obtížná konstrukce nové vlády, tak se bude obtížně hledat shoda na rozpočtu. Pokud se to stane, bude koruna slabší. Další hlubší dopady do ekonomiky by to ale mít nemělo," uvedl.

Problémem by naopak nemělo být podle něj rozpočtové provizorium, které nyní podle některých odborníků reálně hrozí. Podmínkou je ovšem, že od počátku bude nad rozpočtem panovat shoda. "Technicky 15denní nebo měsíční provizorium není problém," dodal.

Pokud neschválí poslanecká sněmovna státní rozpočet do konce roku, hospodaří stát do schválení nového podle rozpočtu schváleného v předchozím roce. Ten byl ale odsouhlasen se schodkem kolem 38 miliard korun, přičemž kvůli krizi nyní reálně hrozí více než 150miliardový schodek.

Mertlík zároveň upozornil, že struktura státního rozpočtu má ojedinělé specifikum. Podíl daňových příjmů od firem je větší než od fyzických osob. Daně od firem jsou přitom mnohem více citlivé na ekonomickou krizi. "Když se dostane ekonomika do recese, platí firmy kvůli ztrátám nulové daně. A to se přesně stane v příštím roce. Firmy vykážou za letošek ztráty a přestanou platit daně z příjmu a tak bude v rozpočtu mnohem větší výpadek než letos," upozornil ekonom.

Zároveň uvedl, že problém mandatorních výdajů v rozpočetu do budoucna nelze příliš dobře vyřešit a tyto výdaje budou v delším horizontu kvůli stárnutí populace růst. Ministr financí Eduard Janota přitom upozorňuje, že povinné zákonně výdaje bude nutné přehodnotit. Důvodem je hrozba neúměrného růstu schodků státních rozpočtů.

Na druhou stranu se nemusí podle Mertlíka Česko obávat, že by dopadlo jako například pobaltské země a muselo žádat o půjčky mezinárodní instituce. "V ekonomice, především mezi bankami, je dostatek volné likvidity. Navíc státní dluhopisy jsou pro banky velmi atraktivní. Chuť nakupovat dluhopisy je v českých i zahraničních bankách," uvedl.

V následujícím roce je ovšem možné očekávat i u řady dalších zemí snahu vydávat dluhopisy. "Letos jsou hybatelem trhu akciové trhy, ale příští roky to bude dluhopisový trh. Ty emise státních dluhopisů budou ve světě mnohem větší a mezi vládami bude z hlediska snahy dluhopisy na trhu umístit velmi velká konkurence," upozornil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK