Smart: Zájem klientů o předzaložené firmy stoupl o desetinu

31.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - Zájem klientů o firmy na klíč v Česku stále roste. Podle údajů společnosti Smart Office & Companies se v ČR v prvním pololetí prodalo téměř 1500 předzaložených společností, což je v porovnání se stejným obdobím loni nárůst o deset procent. Na nárůstu odvětví se výrazně podílí přírůstek společností s ručením omezeným, uvedla firma. Za celý rok 2008 bylo v České republice prodáno celkem 2700 ready-made společností.

Ve struktuře prodaných společností na klíč rovněž narůstá podíl evropských společností (SE), a to na úkor akciových společností. "V prvním pololetí letošního roku bylo prodáno přes 40 SE společností a pro druhé pololetí očekáváme, že je reálný prodej více jak 100 evropských společností, čímž se dostaneme na úroveň roku 2008, který byl co do prodeje SE společností doposud neúspěšnější," uvedl Vítězslav Hruška ze společnosti SMART Companies. Tyto společnosti umožňují například oproti standardní akciové společnosti například změnu sídla v rámci EU.

Nejúspěšnějšími měsíci, co do počtu prodaných společností, byly měsíce leden, duben a červen. "Nadále, stejně jako v roce 2008, pokračuje trend zvýšeného prodeje ready-made společností s ručením omezeným - s.r.o., oproti předzaloženým akciovým společnostem. Společnosti s ručením omezeným tak zůstávají nejoblíbenější formou podnikání v České republice," uvedl Hruška.

Rostoucí zájem o tyto společnosti je podle Hrušky způsoben krizí. "Výhodou předzaložených společností je především pohodlí a rychlost, s jakou lze danou společnost získat oproti standardnímu postupu při založení firmy. V tomto případě zcela jednoznačně platí, že čas jsou peníze," uvedl.

Takzvané ready-made společnosti jsou firmy zapsané do obchodního rejstříku a založené za účelem prodeje. Mají přidělené identifikační číslo, splacený základní kapitál, nepodnikají, nemají prozatím žádný předmět činnosti, Všechny vlastní certifikáty osvědčující jejich právní a účetní čistotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK