O funkci generálního ředitele ČTK se uchází šest kandidátů

31.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - O post generálního ředitele České tiskové kanceláře (ČTK) se uchází šest kandidátů. Informoval o tom sekretariát Rady ČTK. Uzávěrka přihlášek do výběrového řízení, které Rada ČTK vyhlásila 15. června, byla dnes v 15:00.

Jména uchazečů zatím rada nezveřejnila. Výběrové řízení rada vyhlásila čtyři dny poté, co dosavadní ředitel Milan Stibral ohlásil svou rezignaci kvůli odchodu do důchodu.

Funkci bude Stibral vykonávat do 30. září. Do té doby musí rada zvolit nového ředitele. Stihnout to chce do 20. srpna, kdy se uskuteční druhé kolo volby - tedy slyšení kandidátů. Ještě před tím, 6.srpna, budou radní otevírat obálky s profily a kandidátskými projekty jednotlivých kandidátů.

Třiašedesátiletý Stibral stál v čele největší české tiskové agentury od 9. června 1993 a do své funkce byl znovu zvolen v květnu 1999 a květnu 2005. Jeho nynější šestileté funkční období mělo skončit za dva roky.

Stibralovo působení v čele ČTK před časem ocenil mimo jiné dlouholetý prezident Aliance evropských agentur Wolfgang Vyslozil. Pod Stibralovým vedením podle něj dosáhla ČTK za dobu 16 let obchodních úspěchů, které umožnily finanční nezávislost, a tím i redakční svobodu. ČTK se tak podle Vyslozila, který stál dlouhou dobu i v čele rakouské tiskové agentury APA, zařadila mezi přední evropské tiskové agentury.

Od roku 1996 je agentura plně finančně soběstačná a nepobírá žádné dotace ze státního rozpočtu. Ve srovnání s rokem 1993 snížila stav zaměstnanců o třetinu při dvojnásobném zvýšení objemu produkce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK