Ruští podnikatelé Černyj a Děripaska se budou soudit v Británii

31.07.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 31. července (ČTK) - Ruský podnikatel Michael Černyj se bude soudit o podíl v hliníkárně Rusal s miliardářem Olegem Děripaskou v Británii. Rozhodl o tom v Londýně odvolací soud, řekl dnes Černyj. Podle jeho právníků by řešení sporu u ruských soudů ohrozilo jeho život a svobodu a nebylo by nijak spravedlivé.

Děripaskovi právníci chtěli, aby se soudní slyšení uskutečnila v Rusku. Podle nich by to odpovídalo přirozené soudní pravomoci. Spor se týká podílu přes 13 procent Rusalu, o němž si Černyj myslí, že na něj má nárok. Verdikt odvolacího soudu Děripaskovi ztížil situaci.

Děripaska a Černyj bývali v podnikání partneři. Dnes Černyj ale viní Děripasku z toho, že nerespektuje londýnskou dohodu z roku 2001, podle níž má Černyj nárok na 13,2 procenta hliníkárenského gigantu. Tato dohoda by se tak měla řídit britským právem.

"Jsem potěšen, že po několika letech, kdy pan Děripaska odmítal přijmout, že je Anglie odpovídající místo pro řešení našeho sporu, odvolací soud v Anglii velmi silně podpořil loňský verdikt, že správným místem je skutečně Anglie," řekl Černyj.

Rusal je gigantický producent hliníku patřící Děripaskovi, jehož podniky ale značně poškodila hospodářská krize. Rusal se cení na 36 miliard dolarů, ale jeho dluhy dosahují 17 miliard.

Děripaska namítá, že podle dohody z Londýna z roku 2001 byl podíl za jednorázovou sumu 250 milionů dolarů. Odmítá také jakoukoli diskusi o tom, že by se případ mohl řešit podle britského práva. Dnešní rozhodnutí ale ještě můžou zvrátit vyšší soudy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK