Za firmy v insolvenci dal stát letos na mzdy přes 230 milionů Kč

03.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. srpna (ČTK) - Zhruba 230 milionů korun vyplatil stát v prvním pololetí letošního roku zaměstnancům firem, které se dostaly do platební neschopnosti. Za celý rok 2008 se přitom na těchto náhradách vydalo přes 150 milionů korun. Nejvíce peněz, přes 59 milionů Kč, takto stát letos vyčlenil v květnu. Informaci serveru Týden.cz dnes ČTK potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Mluvčí MPSV Štěpánka Filipová uvedla, že tato částka je čerpána z prostředků na politiku zaměstnanosti. Na tu je vyčleněno pro letošní rok přes 20 miliard korun, přičemž přímo na pokrytí mezd zaměstnanců firem, jež jsou v insolvenci, má MPSV připravených 338 milionů. Bezmála 11 miliard je potom určených pro podpory v nezaměstnanosti a necelých 6,4 miliard pak na aktivní politiku zaměstnanosti, kam patří různé vzdělávací, informační či rekvalifikační projekty.

"Tyto prostředky by se měly ještě navýšit o 2,7 miliardy. Konkrétně na pokrytí insolvence firem pak půjde dalších 312 milionů. Toto navýšení podpořila minulý týden vláda a ve středu se jím bude zabývat rozpočtový výbor," řekla Filipová s tím, že MPSV počítá s těmito penězi od září.

Důvodem vysokých nákladů na placení mezd MPSV je rostoucí nezaměstnanost, která k pololetí letošního roku dosáhla rovných osmi procent. Na tom se podepsaly mnohé krachující podniky. Za první čtvrtletí letošního roku se do úpadku dostalo přes šest set společností, což je meziročně třikrát více, uvádí Týden.cz.

Podle zákona může úřad práce vyplatit mzdu až za tři kalendářní měsíce zaměstnanci, kterému zaměstnavatel z důvodu platební neschopnosti nezaplatil. Maximální výše náhrady činí jeden a půl násobek průměrné mzdy v České republice, uvádí Týden.cz.

Vzhledem k pokračující krizi se na úřady práce s žádostí o náhradu mzdy hlásí stále více lidí. Jenom za červen MPSV vyplatilo lidem bez mzdy padesát milionů korun, což bylo meziročně čtyřikrát více.

Nezaměstnanost pravděpodobně ještě poroste. "Na základě makroekonomických signálů lze očekávat, že ještě během podzimu přesáhne míra nezaměstnanosti hranici deseti procent. To považuji za vážnou situaci, která nutně potřebuje řešení," řekl ČTK předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

Čísla s mírou nezaměstnanosti za červenec zveřejní MPSV 10. srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK