Pražská burza opět posílila, index PX vzrostl o 2,58 procenta

03.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. srpna (ČTK) - Pražská burza na úvod týdne opět posílila a na rozdíl od většiny evropských indexů, které si v pátek vybraly oddechový čas, si udržela růstové tempo i počtvrté po sobě. Hlavní index PX ukončil první srpnovou seanci silnější o 2,58 procenta na 1093,3 bodu, vyplývá z údajů burzy.

Největší zásluhu na tom měly opět akcie Erste Bank, které přidaly necelých pět procent na 660 korun. Komerční banka posílila o 1,71 procenta na závěrečných 3150 korun.

Největší skoky si podobně jako v pátek připsaly nejmenší emise, upozornil Miroslav Adamkovič z Komerční banky. K síti autobazarů AAA Auto, jejíž akcie přidaly bezmála 19 procent na necelých 14 korun, a developerovi Orco s růstem o 12,2 procenta na 202 Kč se tentokrát přidaly akcie druhého z developerů, ECM. Jeho akcie zpevnily o více než deset procent na 342 Kč.

Silný růst zaznamenaly také akcie těžební NWR, které si připsaly 8,9 procenta a přehouply se přes 120 Kč. Dařilo se i mediální CME, jejíž akcie přidaly 6,8 procenta na bezmála 400 korun.

Zisky se připsaly i ostatní tituly obchodované na pražské burze, nejhorším výsledkem dne tak podle Adamkoviče byla stagnace akcií telekomunikačního operátora Telefónica O2.

Společně s růstem indexu rostl i celkový objem obchodů, který se dnes opět přehoupl přes dvě miliardy korun, podotkl Josef Kohout z Patria Finance. Nejaktivnější byly obchody s akciemi energetické firmy ČEZ, Telefóniky a oběma bankovními zástupci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK