Americké akcie dopoledne oslabovaly, všechny ztráty ale smazaly

04.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. srpna (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování klesaly, všechny ztráty ale smazaly a vydaly se vzhůru. Na pokles cen měly největší vliv akcie energetických společností, kterým uškodil pokles cen ropy, investoři ale vybírali zisky také u akcií firem z odvětví vyspělých technologií. Ty v poslední době nejvíce zpevnily.

Kolem 12:00 newyorského času (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9305 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst v rozsahu 0,19 procenta. Širší index S&P 500 si připsal 0,22 procenta na 1005 bodů, index Nasdaq Composite zpevnil o 0,06 procenta na 2010 bodů.

Akciový trh v USA v posledních týdnech vytrvale zpevňoval a klíčové indexy pokořily důležité psychologické úrovně. Zatímco index S&P 500 letos poprvé vystoupil nad 1000 bodů, index Nasdaq Composite se po delší době dostal nad 2000 bodů. Tyto hodnoty sice z technického hlediska nejsou důležité, mají ale značné psychologické dopady.

"Trh samozřejmě za poslední měsíc prudce zpevnil. Teď je těžké na to navazovat, když dojdete tak daleko," poznamenal analytik makléřské společnosti Cantor Fitzgerald Marc Pado.

K obnovení růstu přispěla další příznivá statistika z realitního trhu. Podle ní se v červnu už pátým měsícem po sobě zvýšil prodej starších domů, a to výrazněji, než se čekalo. Údaje podpořily názor, že americká ekonomika je na cestě k oživení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK