Americké akcie dopoledne oslabovaly, čeká se na nezaměstnanost

05.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. srpna (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování oslabovaly. Část obchodníků se rozhodla vybrat zisky z předchozího silného růstu, značný vliv na pokles kurzů má ale i nejistota ohledně dalšího vývoje americké ekonomiky. Statistika naznačuje, že soukromý sektor počítá s dalším propouštěním, takže trh nyní čeká na páteční statistiku o vývoji nezaměstnanosti.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 9237 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi 0,9 procenta. Širší index S&P 500 odepisoval také asi 0,9 procenta na 997 bodů, zatímco index Nasdaq Composite oslabil o 1,3 procenta na 1985 bodů.

Organizace ADP Employer Services uvedla, že soukromé podniky v červenci zrušily asi 371.000 pracovních příležitostí. To je méně než v červnu, kdy úbytek počtu pracovních míst po zpřesnění původních údajů činil 463.000. Ekonomové čekali, že zanikne jen asi 345.000 pracovních příležitostí.

Méně příznivou zprávu ale přinesla globální konzultační společnost Challenger, Gray & Christmas. Ta uvedla, že počet pracovních míst, které americké firmy chtějí zrušit, v červenci vzrostl na 97.373. Je to první růst za posledního půl roku a jen proti červnu to znamená vzestup o 31 procent. Červnový údaj byl ale nejnižší za posledních 15 měsíců.

Dolů se vydaly například akcie společnosti Procter & Gamble, které si odepsaly přes tři procenta. Investoři tak dali najevo nespokojenost nad výhledem vývoje tržeb, který jim firma předložila.

Akcie oslabovaly i v reakci na zprávu, že aktivita v sektoru služeb v USA v červenci klesala výrazněji, než se čekalo. Institut nákupního managementu uvedl, že jeho index klesl na 46,4 bodu, zatímco v červnu byl na 47 bodech. Trh přitom čekal růst indexu na 48 bodů. Pokud se index drží pod 50 body, znamená to útlum aktivity, nad 50 body by signalizoval její růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK