Ústí nad Labem definitivně prodá Mariánský most státnímu ŘSD

06.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 6. srpna (ČTK) - Ústí nad Labem definitivně prodá Mariánský most přes řeku Labe a příslušné pozemky státnímu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Zastupitelé dnes schválili deklaraci o převodu mostu za 89,2 milionu korun, přes pět milionů korun pak ŘSD zaplatí za pozemky. Most byl v roce 1999 vybrán mezi deset nejkrásnějších staveb světové architektury 90. let, kde byl využit železobeton. Zařadil se tak mezi skvosty jako Guggenheimovo muzeum v Bilbau, londýnský Dóm tisíciletí a mrakodrapy Twin Towers.

Mariánský most se slavnostně otevřel v roce 1998 po pěti letech výstavby. Městskou pokladnu vyšel na více než tři čtvrtě miliardy korun. Primátor Jan Kubata dnes uvedl, že město nejen získá za most peníze, ale do budoucna ušetří i za nákladnou údržbu. Jednání o převodu mostu mezi městem a státem trvala několik let.

Částka, kterou město dalo za most, nemusí být konečná, protože o cenu za stavbu se stále soudí s Hutními montážemi Ostrava. Firma požadovala 180 milionů korun navíc, její zástupci loni na jaře uvedli, že i s úroky částka přesahuje 500 milionů korun. Kubata dnes řekl, že soud zatím nevydal žádné rozhodnutí, nemá proto k případu více informací. Město s požadavkem firmy nesouhlasí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK