Regionální letiště přišla kvůli krizi o cestující

07.08.2009 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Všechna mezinárodní regionální letiště v Česku zaznamenala v letošním prvním pololetí úbytek odbavených cestujících. Největší propad nastal na letišti v Pardubicích, kterým od ledna prošlo o 56 procent méně lidí než za stejné období loni. Pokles zhruba o sedminu hlásí letiště v Brně a také v Mošnově na Novojičínsku. Nepatrný úbytek nastal i u letiště v Karlových Varech. Hlavní příčinou je současná hospodářská krize a úbytek pravidelných i charterových letů, zjistila ČTK.

Nejlépe zvládá krizi karlovarské letiště. I přes mírný úbytek cestujících zaznamenalo v prvním pololetí nárůst tržeb meziročně o 4,8 milionu na 24,8 milionu korun, zisk před zdaněním se zvýšil z 0,9 na 4,7 milionu korun.

Naopak nejhůře krize dopadla na letiště v Pardubicích, které přišlo o více než 25.000 cestujících. "Hlavním důvodem je úbytek cestujících z Ruska a východu. Dovolená u nás teď vyjde ruské pasažéry kvůli devalvaci rublu na jednou tolik peněz a nemůžou si ji dovolit," řekl ředitel společnosti East Bohemian Airport Jan Andrlík.

O první z linek do Ruska přišlo pardubické letiště už loni, kdy dopravce zrušil pravidelný spoj do Petrohradu. Na počátku letošního roku skončila i pravidelná linka do Moskvy. Ztráta letecké linky se nevyhnula ani letišti v Brně, které přišlo o pravidelný let do španělské Gerony. Každý měsíc jej využilo kolem 5000 lidí, i proto letiště v pololetí odbavilo o 27.000 cestujících méně než loni.

Stejný pokles cestujících jako Brno hlásí za prvních šest měsíců i letiště v Mošnově na Novojičínsku. Nejvíce jich ubylo na pravidelných linkách do Prahy a Vídně, řekla ČTK mluvčí letiště Michaela Kubešová.

Menší počet cestujících zaznamenalo za první pololetí i největší české letiště v Praze-Ruzyni. Odbavilo 5,1 milionu pasažérů, což je meziročně o 13,5 procenta méně. Počet vzletů a přistání klesl o téměř deset procent. Oproti propadu na začátku roku se situace ve druhém čtvrtletí zlepšila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK