Skupina VIG v ČR loni vybrala na pojistném o 16 procent více

26.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. ledna (ČTK) - Rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group (VIG), kterou na českém trhu zastupují Kooperativa, Česká podnikatelská pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny, vybrala loni v Česku na pojistném 1,67 miliardy eur (43,4 miliardy Kč), tedy meziročně o 15,6 procenta více. Skupina o tom dnes informovala ČTK. Růst byl podle podle ní ovlivněn rovněž tím, že do výsledků je započítána loňská akvizice Pojišťovna České spořitelny.

"Navzdory velmi složité makroekonomické situaci a celkovému ekonomickému poklesu v Česku vykázaly všechny tři pojišťovny VIG ČR růst pojistného," uvedl šéf VIG ČR a zároveň předseda představenstva a generální ředitel Kooperativy Martin Diviš. Celkově je skupina VIG druhou největší pojišťovací skupinou v České republice.

Kooperativa se na výsledcích koncernu VIG za loňský rok podílela předepsaným pojistným 31 miliard Kč, což je o jedno procento více než v roce 2008. V neživotním pojištění vykázala předpis 23,2 miliardy Kč, což je přibližně stejný výsledek jako předloni. Nárůst o 3,8 procenta dosáhla v životním pojištění, kde předpis pojistného činil 7,7 miliardy Kč. Kooperativa si upevnila pozici dvojky na českém pojistném trhu.

Česká podnikatelská pojišťovna předepsala loni na pojistném 6,2 miliardy Kč, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 14 procent. "ČPP již čtvrtým rokem roste výrazně rychleji než domácí pojistný trh, svou dynamiku potvrdila i loni v obtížných podmínkách ekonomické krize,“ uvedl generální ředitel společnosti Jakub Strnad. Životní pojištění jí rostlo o téměř dvacet procent na 1,68 miliardy Kč, neživotní o 12 procent na 4,51 miliardy Kč.

Pojišťovna České spořitelny, která se soustředí na životní pojištění, předepsala loni 6,96 miliardy Kč pojistného. To bylo o 280 milionů Kč více než v roce 2008.

Na burze v Praze a ve Vídni kótovaná VIG se sídlem ve Vídni je jedním z předních pojišťovacích koncernů v zemích střední a východní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK