Senát zamítl komisi pro krocení deficitu, kterou podpořil Obama

26.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. ledna (ČTK) - Americký Senát dnes zamítl vznik komise, jež měla navrhnout způsoby snížení hrozivých schodků amerického rozpočtu. Vytvoření zvláštní komise, ve které měli zasednout zástupci republikánů i demokratů, o víkendu podpořil prezident Barack Obama. Ve svém prohlášení uvedl, že země kvůli hospodářské recesi čelí velmi vážné fiskální situaci.

Jen v současném finančním roce by rozpočtový schodek americké federální vlády podle dnešního odhadu Rozpočtového úřadu Kongresu (CBO) měl dosáhnout 1,35 bilionu dolaru (zhruba 25 bilionů Kč), což by byl druhý nejhorší výsledek od konce druhé světové války. V dalších letech by sice měl deficit klesat, přesto bude zátěž pro rozpočet stále vysoká.

Zákon o vzniku "deficitové" komise, jejž dnes Senát odmítl, předpokládal, že jeho doporučení bude Kongres muset přijímat bez pozměňovacích návrhů. Návrh dnes i proto nezískal dostatečnou podporu. Jeho kritici z pravé části politického spektra se také obávali toho, že komise navrhne zvýšení daní. Levice naopak měla obavy ze škrtů v sociálních programech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK