Šéfové světových firem věří v oživení, bojí se vlád a regulací -------------------- --------------------

27.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Davos 27. ledna (ČTK) - Většina šéfů světových firem je přesvědčena, že svět se vyhnul dlouhé ekonomické recesi a letošním rokem nastolí nové období hospodářského růstu. Obávají se však, že zvýšené vládní zásahy do ekonomiky a trend nastolovat přemrštěné regulace povede ke zpomalení ekonomického oživení. Plyne to z průzkumu, který pro letošní Světové ekonomické fórum v Davosu vypracovala společnost PricewaterhouseCoopers (PwC).

Optimismus ohledně ekonomické situace v tomto roce vyjádřily v průzkumu více než čtyři pětiny dotázaných firemních ředitelů, což je radikální obrat proti loňské atmosféře hlubokého pesimismu. Podíl pesimistických odpovědí ohledně růstových vyhlídek letošního roku klesl proti loňsku o polovinu na 18 procent, zatímco podíl velmi optimistických vyjádření vzrostl na 31 procent.

Podnikatelští lídři mají zejména obavy z populistických vládních zákroků proti finančnímu sektoru, jaké v nedávných dnech ohlásil americký prezident Barack Obama. "Bylo by nešťastné, kdyby připravované regulační reformy byly založeny na populistickém poselství," vyjádřil názor firemních šéfů zástupce PwC Dennis Nally.

Média za populistický označují zejména Obamův zcela nový a nečekaný plán výrazně omezit aktivity bank, který vysvětlují snahou získat zpět politické body po debaklu demokratů v nedávných klíčových senátních volbách ve státě Massachusetts. Podnikatele a bankéře znepokojuje hlavně izolovaný a nekoordinovaný charakter podobných kroků.

"Bohužel pozorujeme řadu kroků, které se odehrávají izolovaně v jednotlivých zemích. "Vidíme to v USA, vidíme to v Británii a v částech Evropy," řekl Nally agentuře Reuters. Podle něj by tyto nekoordinované zásahy mohly mít "nezamýšlené důsledky".

Evropské vlády se k Obamově nové iniciativě stavějí zatím opatrně, avšak činitelé Evropské unie dali najevo, že tyto kroky následovat neplánují. To by komplikovalo snahy o globální konsenzus ve finanční regulaci v rámci seskupení G20. Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet se v dnešním rozhovoru pro The Wall Street Journal snažil rozpory zmírnit a označil Obamovy plány za "významné a zajímavé".

Obamovy plány na omezení velikosti bank dnes zpochybnil prezident britské banky Barclays Bob Diamond. "Neznám žádný důkaz, že správnou odpovědí je snižování velikosti bank. Pokud řekneme, že příliš velké je špatné, mohlo by to mít velmi negativní dopad na globální obchod a ekonomiku," řekl Diamond v Davosu.

Průzkum PwC u 1200 generálních ředitelů firem z 52 zemí rovněž zjistil, že 39 procent šéfů má v plánu zvýšit v tomto roce počet zaměstnanců. Další propouštění naopak plánuje 25 procent nejvyšších manažerů proti téměř 50 procentům před rokem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK