Patria: Tuzemská ekonomika letos zřejmě poroste o 2,1 procenta

27.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Tuzemská ekonomika by podle odhadů společnosti Patria Finance měla v letošním roce růst o 2,1 procenta po čtyřprocentním poklesu loni. Velkým problémem a rizikem pro další vývoj ekonomiky je ovšem stav veřejných financí, uvedl dnes na setkání s novináři hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Ministerstvo financí v nové prognóza očekává letos růst o 1,3 procenta, MMF očekává růst o 1,5 procenta. Další analytici letos odhadují růst české ekonomiky mezi jedním až 1,8 procenta.

Česká ekonomika je podle Marka silně závislá na vývoji v eurozóně. "Když eurozóna kýchne, ČR dostane zápal plic. Ukázalo se, že reakce na vývoj v eurozóně je rychlá a prudká," uvedl. Hlavní impulz pro růst tuzemské ekonomiky tak přinese letos zahraniční obchod. Naopak mírně bude ekonomiku brzdit spotřeba domácností a vlády, a to kvůli rozpočtovému balíčku.

Veřejné finance jsou přitom podle Marka dlouhodobě vedeny nezodpovědně. "Naštěstí jsou vedeny méně nezodpovědně než v Maďarsku," upozornil. Loni stoupl podle Patria Finance deficit veřejných financí na sedm procent hrubého domácího produktu(HDP) z předloňských 2,1 procenta. Letos by pak měl deficit klesnout na 5,3 procenta. Pro přijetí eura je však nezbytné dodržet tříprocentní limit.

"Na krizi přitom lze svést jen jeden procentní bod deficitu, zbytek je strukturální schodek a byl by zde i bez recese. Čeká nás tak problém, který je veliký ne méně než 100 miliard korun," uvedl Marek.

Už tak podle něj neplatí, že Česko má nízké veřejné zadlužení. Na konci letošního roku by měl dluh stoupnout až na přibližně 40 procent HDP a během pár let se může dostat až na limit pro přijetí eura 60 procent HDP. "Takže nejen schodek, ale i dluh by mohl být zanedlouho problémem při úvahách o zavedení eura," uvedl.

Právě na to, jak se vypořádá s veřejnými financemi nová vláda, čekají podle Marka finanční trhy a ratingové agentury. Pokud podle něj nebude plán jak odstranit miliardové schodky, tak se země musí připravit na negativní dopady. "Že se tak nestalo již nyní, je jen díky tomu, že se čeká na výsledky voleb a na to, jak se nová vláda k problému postaví," dodal.

Samotný ekonomický růst podle analytiků Patria Finance státní finance neozdraví. "Zároveň už nestačí škrtat jen běžné výdaje, nutné jsou hlubší reformy povinných výdajů, zřejmě v kombinaci s vyššími daněmi," uvedl analytik společnosti Tomáš Vlk.

Nejbližší realistický termín zavedení eura je podle Patria Finance rok 2017. Největší překážkou je právě stav veřejných financí. Ostatní maastrichtská kritéria ČR zatím plní bez obtíží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK