Koruna opět oslabila k euru i dolaru, následuje forint a zlotý

27.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. ledna (ČTK) - Česká koruna v souladu s maďarskou a polskou měnou opět oslabuje kvůli negativní náladě na světovém finančním trhu. Kolem 11:00 byla koruna ve srovnání s úterkem vůči euru slabší o sedm haléřů na 26,16 Kč/EUR a k dolaru o osm haléřů na 18,63 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Zdrojem nervozity na trhu jsou podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka stále zprávy z Číny a Japonska. K tomu se do hry vkládají očekávání před jednáním americké centrální banky (Fed) a zprávou amerického prezidenta Baracka Obamy o stavu unie.

"O změnu sazeb nejde, důležitější budou náznaky o dalším odstraňování podpůrných měnových nástrojů. Hlavní riziko však zřejmě spočívá v informacích o regulaci bankovního sektoru. Případný náznak podpory ze strany Fedu by trhům jenom přitížil," dodal Vlk.

Americký dolar pokračuje v dobrých výkonech, i když od úterka posílil jen mírně. K euru se po 11:00 obchodoval na 1,407 USD/EUR. Současná zvýšená averze k rizikovým investicím přináší zisky jak dolaru tak japonskému jenu, tedy nízko úročeným měnám, doplnil analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK