Ztráta letecké firmy UAL prudce klesla díky snížení nákladů

27.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atlanta 27. ledna (ČTK) - Ztráta společnosti UAL, která je mateřskou firmou amerických aerolinek United Airlines, ve čtvrtém čtvrtletí díky snížení nákladů klesla na 240 milionů dolarů (4,5 miliardy Kč) z 1,32 miliardy dolarů před rokem. Oznámila to dnes firma. Dodala, že trendy na straně příjmů se nadále zlepšují.

Provozní příjmy společnosti se ve čtvrtletí snížily o osm procent na 4,19 miliardy dolarů. Mírně však překonaly očekávání analytiků. Sektor letecké přepravy byl loni zasažen poklesem poptávky po služebních cestách, protože firmy po příchodu světové hospodářské krize začaly omezovat výdaje, napsala agentura Reuters.

Výrazný pokles čtvrtletní ztráty tento týden vykázala rovněž americká letecká společnost Delta Air Lines. Firma, která je největším leteckým přepravcem na světě, ve čtvrtém čtvrtletí prodělala pouze 25 milionů dolarů po ztrátě 1,4 miliardy dolarů před rokem.

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) dnes uvedlo, že světové aerolinky loni zažily zatím nejhorší propad poptávky po osobní letecké přepravě. Dodalo, že poptávka po osobní přepravě loni klesla o 3,5 procenta a nákladní přeprava dokonce o 10,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK